Index Vakbarát Hírportál

Nagy balhétól tartanak a labdarúgó-Eb egyik csoportmérkőzésén

2024. június 14., péntek 10:07

A német rendőrség komoly szurkolói összecsapásoktól tart az Anglia–Szerbia vasárnapi csoportmérkőzés előtt a labdarúgó-Európa-bajnokságon, ami ma este kezdődik.

A napokban már beszámoltunk arról, hogy a szerb futballhuligánok miatt aggódnak a rendőrök. Most azonban úgy fest, hogy a másik oldal szurkolóitól sem kevésbé tartanak. 

Daily Mail ugyanis arról írt, hogy a német rendőrség azt kérte a szervezőktől:

az angol szurkolóknak csak alacsony alkoholtartalmú (egész konkrétan: 1 százalékos) sört szolgáljanak fel a meccsen, mert a Szerbia elleni mérkőzésen különösen „nagy a rizikója” annak, hogy a huligánok összeverekednek.

A lap szerint több mint 40 ezer angol szurkolót várnak a Gelsenkirchenben rendezett mérkőzésre, miközben a szerb oldalt 5-8 ezer drukker képviselheti a becslések szerint. 

„Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon kockázatos mérkőzés a közös történelmük és a huligánok miatt, akik mindkét oldalon vannak. Szerbiában sok a huligán, az angol srácok pedig az alkohol miatt lesznek néha különösen is agresszívek” – mondta Christof Burghardt német főnyomozó a Sky Newsnak.

A német tisztviselők abban bíznak, hogy sikerül elkerülni az ahhoz hasonló balhékat, mint amelyek a 2016-os (franciaországi) Európa-bajnokságon történtek Párizs külvárosaiban. Úgy tudni, hogy

az angol rendőrök is megosztottak bizonyos információkat a német hatóságokkal annak érdekében, hogy megállítsák a lehetséges bajkeverőket. 

Az Eb összes játéknapján nagyjából 22 ezer rendőr lesz szolgálatban a Sky News szerint, munkájukat 16 ezer külföldi kolléga segíti majd. Ezen túl a The Mirror című lap úgy tudja, hogy Európa mintegy 300, különleges képzésben részesült rendőre is a németországi Neuss városában található, „speciálisan erre a célra kialakított helyre, a Nemzetközi Rendőrségi Együttműködési Központba” utazik, ahonnan a torna rendőri felügyeletét és lebonyolítását koordinálják majd.

Rovatok