Index Vakbarát Hírportál

Már az első félidőben megsemmisítette ellenfelét a spanyol válogatott

2024. június 15., szombat 19:56

Álvaro Morata, Fabián Ruiz és Dani Carvajal góljával a spanyol labdarúgó-válogatott 3–0-ra legyőzte a horvát együttest a németországi Európa-bajnokság B csoportjának első mérkőzésén. Csoportriválisaik, az olasz és az albán nemzeti csapat küzdelme zárja a mai napot, 21 órakor.

Spanyolország a horvátokkal játszotta a 2022/2023-as Nemzetek Ligája-kiírás döntőjét Rotterdamban, ahol gól nélküli mérkőzés és hosszabbítás után előbbi tizenegyesekkel diadalmaskodott. Korábban 2018-ban ugyancsak ebben a sorozatban találkozott egymással a két csapat, akkor hosszabbítás után 5–3-ra nyertek a spanyolok.

Egészen a 29. percig kellett várni az első nagyobb helyzetre és ezzel együtt a gólra is: az addig halovány Morata helyezkedett remekül, éppen leshelyzeten belülről ugrott ki a Fabián Ruiztól kapott indítással, jól kezelte le a labdát, betört a tizenhatoson belülre, majd higgadtan gurított a kimozduló horvát kapus mellett, ezzel 1–0-ra módosítva az eredményt. Szinte azonnal jöhetett is volna a válasz Mateo Kovacictól, azonban hiába lőhetett szabadon, Unai Simón könnyedén védte a középre tartó lövését, maradt az egygólos spanyol vezetés, de nem sokáig.

Döntetlen helyett jött az újabb pofon a horvátoknak, az előbb még gólpasszt jegyző Fabián Ruiz remek, könnyed cselekkel tört be a tizenhatoson belülre, és 14 méterről, középről a bal alsó sarokba lőtt – három perc alatt kétgólos hátrányba kerültek Luka Modricék. 

A 42. percben ismét nagyon közel került a szépítéshez a fehér mezes horvát csapat, a keresztbe lőtt labdára a hosszú oldalon érkező Josko Gvardiol a bal alsó sarkot vette célba, Ante Budimir azonban közelről nem tudott a kapuba találni. Ellentétben a spanyolokkal, a hosszabbítás második percében a bal szélen a 16 éves Lamine Yamal még gondolt egyet, beívelte a labdát, amelyre Dani Carvajal remek ütemben érkezett, és jobb külsővel továbbította a labdát a hálóba, beállítva a 3–0-s félidei eredményt. 

A félidei pihenőt követően szinte azonnal jöhetett volna a negyedik is: Pedri Moratát ugratta volna ki, egy védő lábáról azonban újra elé került a labda, ezután Yamaltnak passzolt, aki 12 méterről a jobb alsót célozta, de Livakovic óriási bravúrral védeni tudott, maradt a 3–0.

Erre a horvátok egy támadás alatt többször is válaszolhattak volna, de egyszer sem sikerült: Budimir passza után Stanisic lövését Marc Cucurella és Unai Simón együttesen mentették, majd pár méterre a kaputól ismét Budimirhoz került a labda, aki bár fejelni tudott, gólt lőni nem – a kapus ismét tisztázott.

A 79. percben ismét lehetőséghez jutottak a horvátok: Petkovic azonban elesett a 16-oson belül Rodri mellett, amiért  megérdemelt sárga lapját is megkapta a spanyol, a bíró pedig befújta a büntetőt. A sértett játékos lőtte a 11-est, de Unai Simón a kapufára lökte, a kipattanót már sikerült gólra váltani – les miatt azonban nem adták meg a találatot, Modricékat az ág is húzta.

Az utolsó percekben már nem volt kapura érkező veszélyes lövés, így a kihagyott büntető jelentette az utolsó izgalmas mozzanatát a mérkőzésnek, megsemmisítő 3–0 lett a mérkőzés végeredménye.

Ez történt korábban 

A magyar válogatott mérkőzésével startolt a a kontinensviadal szombati, második játéknapja, de nem úgy alakult a találkozó, ahogy azt bárki elképzelte. Marco Rossi csapata hamar, már a 14. percben hátrányba került, majd az első játékrész hajrájában – Michel Aebischer jóvoltából – még egy gólt kapott, így 2–0-s hátránnyal ment a félidei szünidőre. 

A második játékrészt már sokkal élénkebben kezdték Szoboszlai Dominikék, a 66. percben Varga Barnabás fejesével szépítettek, ezzel esélyt adva a döntetlennek. A hosszabbításban azonban meglett a rohamozás böjtje: Willi Orbán rossz mentési kísérlete után Breel Embolo szabadon emelt a kapuba, 3–1

A nap zárásaként olasz–albán mérkőzést rendeznek Dortmundban.

Labdarúgás Európa-bajnokság 2024, csoportkör, 1. forduló:

B csoport

A csoport

A csoport pénteki meccsén

A csoport állása: 1. Németország 3 pont (5–1), 2. Svájc 3 (3–1), 3. Magyarország 0 (1–3), 4. Skócia 0 (1–5)

Rovatok