Index Vakbarát Hírportál

Hollandia hátrányból fordítva múlta felül a hősiesen védekező Lengyelországot

2024. június 16., vasárnap 17:02

A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság D csoportjának első mérkőzésén Hollandia 2–1-es győzelmet aratott Lengyelország ellen. Adam Buksa szerzett vezetést a lengyeleknek, amire Cody Gakpo hamar válaszolt. A találkozót a 84. percben a csereként beálló Wout Weghorst döntötte el.

A labdarúgó-Európa-bajnokság harmadik játéknapján bemutatkozott a D csoport, legalábbis annak egyik fele. Hamburgban a tornára pótselejtezőn kijutó Lengyelország csapott össze az 1988-ban aranyérmes Hollandiával. Előbbi válogatott 8 találkozó óta nem talált legyőzőre, míg utóbbi az elmúlt 7 mérkőzéséből egyet veszített el. A lengyelek a júniusi találkozóikon 3–1-re győzték le Ukrajnát, majd 2–1-re Törökországot. A hollandok pedig két 4–0-s sikert könyvelhettek el. Az egyiket Kanada, a másikat Izland ellen aratták.

Egyik szövetségi kapitány sem volt egyszerű helyzetben, mivel több kulcsember is kénytelen volt kihagyni a vasárnapi összecsapást. Ronald Koeman nem számíthat Frenkie de Jongra, a Barcelona középpályására, valamint a friss Európa-liga-győztes Teun Koopmeinersre sem. Rajtuk kívül az izomproblémákkal küzdő Brian Brobbey sem léphetett pályára.

Lengyelország aligha kaphatott volna rosszabb hírt annál, mint hogy a válogatott gólrekordere, Robert Lewandowski izomsérülés miatt kihagyja a Hollandia elleni mérkőzést. A Barcelona támadóját a hétfői, Törökország elleni találkozón kellett lecserélni, vasárnapig egyéni edzésmunkát végzett. Michal Probierz szövetségi kapitány úgy nyilatkozott, hogy nem lehet letagadni a többszörös Bundesliga-gólkirály hiányát.

Hamburgban hatalmas volt az érdeklődés a mérkőzés iránt. Az északnémet nagyváros narancssárgába borult, miután egyes hírek szerint 40 ezer holland szurkoló jelent meg az utcákon, de a valóságban azért kevesebben, körülbelül 15 ezren lehettek ott a mérkőzésen. A drukkerek békésen vonultak, amikor egy férfi baltával kezdett el hadonászni. A rendőrök lelőtték a támadót.

Hátrányból fordított a mezőnyfölényben játszó Hollandia

A hamburgi Volksparkstadionban telt ház fogadta a főszereplőket. A közönség kis híján már a második perc végén talpra ugrott, de Cody Gakpo lövését a jobb alsó sarokból tolta ki Wojciech Szczesny. Hiába nyomtak a kék mezesek, a 16. percben egy szöglet után Adam Buksa fejelt Bart Verbruggen kapujában (1–0).

Szűk negyedóráig örülhettek a lengyelek a vezetésnek, a folyamatosan nyomó hollandok Cody Gakpo megpattanó lövésével egalizáltak a 29. percben (1–1). Akár a fordítást is megcsinálhatták volna Gakpóék. Előbb a Liverpool támadója, majd az első félidő utolsó pillanataiban Memphis Depay járt nagyon közel hozzá. A szünetre 1–1-es állással vonultak a csapatok.

A második félidő Hollandia „egykapuzásával” kezdődött, a lengyeleknek mintegy 15 perc kellett ahhoz, hogy kiszabaduljanak a szorításból. Előbb Michal Probierz hozott be friss embereket, ami új színt vitt Lengyelország játékába.

Ez a fellendülés néhány percig tartott, majd az „Oranje” visszavette az irányítást. Nagyon úgy tűnt, hogy hiába a sok helyzet, az eredmény nem fog változni. A jeget azonban a 84. percben a csereként beálló Wout Weghorst törte meg, aki néhány méterről talált be Szczesny kapujába (1–2).

Az utolsó percekben a lengyelek mindent megtettek a pontmentésért, de nem tudtak túljárni Verbruggen kapus eszén. Hollandia 2–1-es győzelemmel indította az Európa-bajnokságot, így 3 ponttal várja a Franciaország elleni csoportrangadót. Lengyelország pedig Ausztria ellen folytatja a szereplését június 21-én.

Labdarúgó Európa-bajnokság 2024, csoportkör, 1. forduló:

D csoport

C csoport

Rovatok