Index Vakbarát Hírportál

Svájc után, Németország előtt: itt most agyalni tilos

2024. június 17., hétfő 20:28

Borítékolható volt a magyar labdarúgó-válogatott önmagához képest visszafogottabb, a korábbi években látottakhoz képest kevésbé markáns teljesítménye a németországi Európa-bajnokság első mérkőzésén a jó erőkből álló Svájc ellen csak azért, mert Marco Rossi alapcsapatának több játékosából is hiányoztak a játékpercek a kontinensbajnokság előtti szezonban? Meglepte Murat Yakin svájci szövetségi kapitány olasz-magyar kollégáját a taktikai hadrendjével, vagy rutinból kerekedtek felül a gyenge napot kifogó magyar válogatotton? Mire lehet ez elég a folytatásban, mindjárt szerdán, amikor a favoritok közé sorolt házigazda németekkel játszunk, akik a skótok ellen futball- és gólgálát rendeztek? Az Index Sportcast legfrissebb adásában Bánfi János volt a vendégük.

A Bp. Honvéddal magyar bajnok, a Békéscsabával Magyar Népköztársaság Kupa-győztes, 25-szörös válogatott védő az Eb első három napján lejátszott hét mérkőzésen azt tapasztalta, hogy az érintett csapatok nagy elánnal és mellszélességgel vetették bele magukat a küzdelembe, nem látott nagy világversenyeken az első körre, bemutatkozó mérkőzésre sokszor jellemző óvatoskodást az ellenfelet vagy éppen a saját játékot illetően, ebben az összevetésben egyedül a magyar válogatott szerepelt gyengébben, amely nagyon beragadt a rajtnál.

Kiemelte: nagyon bízott egy szoros mérkőzésben, illetve abban, hogy esetlegesen a magyar vereség szűk lesz, ha „egyáltalán vereségre gondolt az ember”.

„Ezzel szemben kaptunk egy teljesen más képet, mint amit én gondoltam, hogy mondjuk lesz. Játékfelfogásban értem, hogy mit szerettünk volna játszani, viszont azt nem értem, hogy miért nem abból indultunk ki, amiben pedig egyébként jók vagyunk” – mondta.

Bánfi János hozzátette: Szoboszlai Dominik, Willi Orbán, Gulácsi Péter, Szalai Attila és társaik ettől a 3–1-es vereségtől nem lettek rosszabb játékosok, mint voltak, a folytatást illetően pedig csapatként pszichológia erőt igazából az „egységéből” meríthet, amire eddig is alapozott.

„Nekik azokba kell kapaszkodniuk most, amikhez egyébként visszanyúlhatunk, mert volt olyan, amikor igenis működött, lásd a németek, a franciák, a szerbek elleni, vagy bármelyik korábbi mérkőzésen. Azokból kell meríteni, ezt a mostani mérkőzést pedig olyan gyorsan el kell felejteni, amilyen gyorsan csak lehet, mert nincs más választásod, menni kell előre.”

Kiemelte: a tanulságok levonására ott van a szövetségi kapitány, Marco Rossi, az az ő dolga, miként azok elemzése után a következő taktikát ahhoz igazítja, játékos viszont ilyennel ne foglalkozzon, mert akkor még a németek elleni, szerdai, majd a skótok elleni vasárnapi találkozón is azon gondolkodik majd.

„Itt most agyalni tilos” – adott útmutatást az utódoknak Bánfi János.

Az adásban többek között arról is beszélgettünk, hogy…

Az Index Sportcast korábbi adásait ide kattintva nézheti vissza.

Szerdán a házigazda Németország lesz a magyar válogatott következő csoportellenfele az Eb-n. Mit vár a találkozótól?

  • 11569
    A németek könnyedén győznek le minket.
  • 5172
    A németeket alaposan megdolgoztatjuk, de kikapunk.
  • 3188
    Döntetlen lesz, megszerezzük az első pontunkat.
  • 1552
    Küzdelmes mérkőzésen nyerünk.
  • 980
    Óriási formaváltozás mindkét fél részéről, örömfocival gyűjtünk három pontot.

Európa-bajnokság, csoportkör, 1. forduló:

A csoport

Köln, RheinEnergieStadion. 47 000 néző, V: Vincic (szlovén)

Magyarország: Gulácsi – Lang (Bolla, a szünetben), Orbán, Szalai A. (Dárdai M., 79.) – Fiola, Schäfer, Nagy Á. (Kleinheisler, 67.), Kerkez (Ádám, 79.) – Sallai, Szoboszlai – Varga B. Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Svájc: Sommer – Schär, Akanji, Rodriguez – Widmer (Stergiou, 68.), Xhaka, Freuler (Sierro, 86.), Ndoye (Rieder, 86.) – Aebischer, Vargas (Embolo, 74.) – Duah (Amdouni, 68.). Szövetségi kapitány: Murat Yakin 

Gólszerző: Varga B. (66.), ill. Duah (12.), Aebischer (45.), Embolo (93.)

A csoport pénteki meccsén

A csoport állása: 1. Németország 3 pont (5–1), 2. Svájc 3 (3–1), 3. Magyarország 0 (1–3), 4. Skócia 0 (1–5)

(Borítókép: Bánfi János. Fotó: Tövissi Bence / Index)

Rovatok