Index Vakbarát Hírportál

Az albán játékos mindkét kapunál eredményes volt, Horvátország az utolsó pillanatban bukott el

2024. június 19., szerda 17:01

Az albán labdarúgó-válogatott megint hamar előnybe került az Európa-bajnokságon, ezúttal Horvátország ellen, de a három pont megszerzése most sem jött össze számára. Luka Modricék a második félidőben két perc alatt két gólt szereztek, de a végső siker így sem lett övék, a 95. percben az előbb még öngólt szerző Gjasula találatával pontosztozkodás a vége.

Mindkét csapatnak rendkívül nagy szüksége volt a pontokra a kontinenstorna második fordulója előtt, mivel a nyitányon Horvátország a spanyoloktól, Albánia pedig a címvédő olaszoktól szenvedett vereséget. Amennyiben újra pont nélkül maradtak volna a horvátok, minimális esélyük mutatkozott volna a továbbjutásra – mivel az utolsó körben Olaszországgal találkoznak. A mérkőzésnek a Luka Modric vezette – akinek egyébként a szerdai volt a 177. válogatottsága – Horvátország volt a favoritja, de mint azt az első körben is láttuk, nagyon veszélyes csapat az albán. 

A mérkőzést a horvátok kezdték nagyobb elánnal, azt ugyan túlzás lenne kijelenti, hogy nekiugrottak riválisuknak, de mégis előttük adódtak nagyobb lehetőségek. Ennek ellenére Albánia – hasonlóan az olaszok elleni meccshez – az első valamire való helyzetét kihasználta: a 11. percben a jobb oldalról érkezett a beadás Asanitól, Qazim Laci pedig egyedül maradt az ötösön belül, és higgadtan fejelt a bal alsóba, 1–0! 

Újra hidegzuhany a horvátok számára, az albánok pedig második mérkőzésükön is hamar előnybe kerültek. Nem lassítottak az albánok, a folytatásban az előzetesen esélytelenebbnek tartott válogatott alakított ki több helyzetet, Bajrami a tizenhatos sarkáról lőtt, a labda elment a kapu jobb alsó sarka mellett, de egy horvát védő érintésével, így szöglet jöhetett. A sarokrúgás után Hysaj lőtt 17 méterről, de az ő próbálkozása sem jutott el a kapuig, blokkban végezte. 

A 31. percben viszont már Livakovic kapusnak kellett közbeavatkoznia, egy remek albán kontra végén Asllani kapott kiugratást, ziccerben vezethette kapura a labdát, 12 méterről lőtt is, de elakadt a horvát hálóőrben, maradt az egygólos albán vezetés. Az albánok ezzel együtt keményen, szívósan védekeztek, tehetetlen volt a horvát csapat a támadó harmadban, többnyire beadásokkal próbált operálni, de azt is sikertelenül tette. 

Sőt, az első félidő ráadásában megszülethetett volna a második albán gól. Manaj fejelt nagyon szabadon a kapu előtt, de fejese gyenge volt, Livakovic elkapta a labdát. 

A fordulás után sokkal nagyobb intenzitással lépett fel a horvát csapat, gyakorlatilag nekiugrott az albán válogatottnak, mivel más választása egyébként sem volt. Az 50. percben először tornáztatták meg Strakosha kapust, Sucic lépett be remek ütemben a tizenhatos területére, 11 méterről leadott lövése a jobb alsó sarokba ment volna, de hárított az albán hálóőr. Albánia egyre jobban beszorult saját kapuja elé, Kovacic pedig a tizenhatoson kívülről, átlövéssel próbálkozott, lövése meg is pattant az egyik védőn, de így is Strakosha kezeiben kötött ki. 

Akármennyire volt egyre nyomasztóbb a horvátok mezőnybeli fölénye, az albánok állták a sarat, védték az eredményt, olykor pedig kontrákra építve támadásokat vezettek. Ezekben ugyan nem volt különösebb veszély, de legalább ezzel is teltek-múltak a percek. Rákanyarodva a rendes játékidő utolsó negyedórájára, egyre jobban érett a horvát gól, az albán védelem pedig nem bírta tovább a nyomást: a 74. percben Budimir passzolt Kramarichoz, aki 10 méterről lőhetett szemben a kapuval, okosan visszahúzta a labdát a jobb alsóba, Strakosha tehetetlen volt. És ha egy üzlet beindul! 

A következő támadásból újabb gólt szerzett a horvát csapat: a bal oldalon Sucic lőtt kapura, a labda lepattant Djimisitről, éppen Gjasulásra, akiről szerencsétlenül saját kapujába került a labda, 2–1. Horvátország két perc alatt megfordította a mérkőzést. 

A rendes játékidő hátralévő részében próbálkoztak, próbálkoztak az albánok az egyenlítéssel, de egyetlen komolyabb helyzetet leszámítva nem volt reális esélyük az egy pont megszerzésére. Akkor Seferi lódult meg a pálya közepén, több horvátot kicselezett, majd 16 méterről lőtt, Livakovicről kijött a labda, éppen Hoxha elé, aki kihagyta az ordító ziccert, de már lesről tette. Amikor pedig már mindenki azt hitte, hogy itt a vége, az utolsó utáni albán esélyből még meglódult a hátrányban lévő csapat, a 95. percben 

Mitaj adott középre a bal szélről, Sutalóról éppen az előbb még öngólt jegyző Gjasula elé pattant a labda, aki állítgatás és gondolkodás nélkül lőtt a jobb alsóba, 2–2!

Így a horvátok nem tudták megtartani második félidőben szerzett, egygólos előnyüket, Albánia az utolsó lehetőségét kihasználva egyenlített, és megszerezte első pontját a kontinenstornán. 

A csoport másik mérkőzését, a Spanyolország–Olaszország-találkozót csütörtök este rendezik 21 órától. 

Labdarúgó-Európa-bajnokság, 2024, csoportkör, 2. forduló:

B csoport

Az állás: 1. Spanyolország 3 pont/1 mérkőzés (3–0), 2. Olaszország 3/1 (2–1), 3. Albánia 1/2 (3–4), 4. Horvátország 1/2 (2–5)

A csoport

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok