Index Vakbarát Hírportál

Megszólalt a magyar középpályás a német gólról: Érdemes Gündogan reakcióját megnézni

2024. június 20., csütörtök 16:22

Nagy Ádám szerint a magyar labdarúgó-válogatott játékosainak saját magukkal szemben továbbra is elvárás a továbbjutás, ehhez vasárnap nyerni kell Skócia ellen az Európa-bajnokság csoportkörének harmadik fordulójában.

„Még 24 óra sem telt el, így inkább dühösek vagyunk a játékvezetésre, de nem tudjuk megváltoztatni. Magunkra nem lehetünk mérgesek, mert más mentalitással és felfogással mentünk ki a pályára, összeszedetten futballoztunk. Visszatért, ami korábban a csapat erősségét adta, szervezetten védekeztünk, és ebből tudtuk labdaszerzésnél gyorsan megbontani az ellenfelet” – így értékelte a csütörtöki sajtótájékoztatón a házigazda németektől elszenvedett 2–0-s vereséget a Spezia középpályása.

Nagy Ádám szerint „mindenki látta, hogy volt kvalitásbeli különbség a két csapat között. Ugynakkor ilyen játékkal lehet borítani a papírformát ilyen erős válogatott ellen is. Ezért szerencsétlen az, hogy a bíró befolyásolta a meccset, mert ilyen nüanszok dönthetnek.”

Gündogan reakcióját kell nézni

A 29 éves futballista az első, Willi Orbán fellökése miatt vitatott góllal kapcsolatban kifejtette, hogy ennyire kiélezett meccsen próbálták lezárni a területet, hogy ne rúgjanak gólt a németek, és amikor van egy ilyen szituáció, akkor ösztönösen fellélegeznek, hogy fújhatnak egyet.

Érdemes Gündogan reakcióját megnézni. Ugyanúgy megállt egy pillanatra, mert érezte, hogy szabálytalankodott, ilyenkor automatikusan megáll az ember. Ha nem álltunk volna meg, akkor nagy valószínűséggel mi értünk volna a labdához előbb, így azért magunkat is okolhatjuk. Ettől függetlenül ekkora rendezvényen nem lehet ekkora hibát elkövetni.

Nagy Ádám szerint a játékvezető nem kezelte egyformán a játékosokat. „Náluk egyes játékosoknak négy-öt Bajnokok Ligája-címe van, nekem pedig egy sincs, ezért rendkívül arrogáns módon küld el a bíró. Sajnos ilyen irányba megy el a bíráskodás.”

Ugyanakkor hozzátette, hogy el kell fogadni a játékvezetői döntéseket, még ha ezt alkalmanként nehéz is. Majd az MTI érdeklődésére elárulta, a rossz tornakezdés miatt nem foglalkozott azzal, hogy 83. válogatottságával már tizedik az örökrangsorban és azzal sem, hogy az Eb-ken a magyarok közül a legtöbb játékpercet töltötte a pályán – ezek szerinte kézzel megfoghatatlan díjak, de azért büszke rá.

„Remélem, a skótok ellen javítunk, és utána vissza kell térni a jó magyar szokáshoz, hogy számolgassunk. Csapaton belül bízunk benne, ha megszerezzük a három pontot, akkor egy kis segítséget kapunk odafentről. Saját magunkkal szemben ugyanúgy elvárás maradt a továbbjutás, csak ezzel a nulla ponttal nagyon nehéz helyzetbe kerültünk, mert még siker esetén is figyelni kellene a többi eredményt. De ennyire ne szaladjunk előre, mert előbb fel kell készülni a skótokra” – összegezte.

A skót csapatról úgy vélekedett, fizikális futballt játszik, „kevesebbet fociznak, többet güriznek”, mint Németország és Svájc, de szerinte nincs ezzel gond, mert a magyar vállogatott is képes erre. Úgy vélekedett, nem szabad területet és lehetőségeket adni a riválisnak, támadásban pedig helyzetük biztosan lesz, ezzel az előző két meccsen sem volt gondja a nemzeti tizenegyeknek.

„Ha győzelem ellenére kiesnénk, az dolgozna bennünk, hogy kihagytunk egy nagy lehetőséget. Nem a tegnapira gondolok. A svájciak ellen, ha csak védekezésben ugyanazt nyújtjuk, mint a németekkel szemben, akkor egy vagy két kapura lövésük lett volna, amit Gulácsi kivédett volna. De nem csak a védőkre gondolok, hanem csapatszinten mindenkire. Ezért vagyok csalódott, hogy azt ennyire elszúrtuk” – mondta Nagy Ádám, amit az MTI összegzett.

Labdarúgó-Európa-bajnokság 2024, csoportkör, 2. forduló

A csoport
Németország–Magyarország 2–0 (1–0)
Stuttgart, 
Stuttgart Arena, 54 ezer néző. Vezette: Danny Makkelie (holland)
NÉMETORSZÁG: Neuer – Kimmich, Tah, Rüdiger, Mittelstadt – Andrich (Can, 72.), Kroos – Musiala (Führich, 72.), Gündogan (Undav, 84.), Wirtz (L. Sané, 58.) – Havertz (Füllkrug, 58.). Szövetségi kapitány: Julian Nagelsmann
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Fiola, Orbán W., Dárdai M. – Bolla B. (Ádám M., 75.), Nagy Á. (Kleinheisler, 64.), Schäfer, Kerkez (Nagy Zs., 75.) – Szoboszlai, Sallai (Csoboth, 87.) – Varga B. (Gazdag, 87.) Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Musiala (22.), Gündogan (67.)

Skócia–Svájc 1–1 (McTominay 13., illetve Shaqiri 26.)

A csoport állása: 1. (és továbbjutott) Németország 6 pont (7–1), 2. Svájc 4 (4–2), 3. Skócia 1 (2–6), 4. Magyarország 0 (1–5)

3. forduló

Az 1. fordulóban történt

Magyarország–Svájc 1–3 (0–2)

Németország–Skócia 5–1 (3–0)

(Borítókép: Nagy Ádám a kölni stadionban, Németországban 2024. június 15-én. Fotó: Joris Verwijst / BSR Agency / Getty Images)

Rovatok