Index Vakbarát Hírportál

Már a mesterséges intelligencia is sokkal nagyobb esélyt lát arra, hogy válogatottunk továbbjut az Eb-n

2024. június 24., hétfő 13:47

Hatalmas fordulatot vett Csoboth Kevin utolsó perces góljának köszönhetően a magyar válogatott továbbjutási esélyeinek alakulása az Európa-bajnokságon. A 100. percben érkezett győztes találat elleni pillanatokban közel nullával volt egyenlő annak a valószínűsége, hogy Marco Rossi csapata kiharcolhatja a továbbjutást, de immár arról beszélünk, hogy a mesterséges intelligencia is sokkal nagyobb esélyt lát arra, hogy válogatottunk továbbjut a csoportkörből, mintsem hogy kiessen.

Azok után, hogy a második csoportmérkőzés, a Németország elleni, 2–0-ra elvesztett találkozó után nagyjából 25 százalék esély mutatkozott arra, hogy válogatottunk továbbjut a csoportkörből, ennél immár sokkal jobb a helyzet. A Skócia elleni, utolsó pillanatban szerzett győztes góllal elért siker után jelentősen megugrott a magyar válogatott nyolcaddöntős szereplésének valószínűsége. 

Békés Gábor közgazdász a Portfolio cikkében kiszámolta a mesterséges intelligencia, valamint az oddschecker.com segítségével, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány válogatottjának 67,7 százalék az esélye arra, hogy továbbjusson a legjobb 16 mezőnyébe. 

Jelen állás szerint három csoportban van arra lehetőség, hogy a kvartett harmadik helyezettje ne rendelkezzen három ponttal. Ennek beteljesüléséhez az alábbi forgatókönyveknek közül legalább kettőnek kéne megvalósulnia: 

Ezen kívül még az E csoportban is van arra minimális esély az utolsó forduló előtt, hogy a magyar csapathoz képest rosszabb gólkülönbséggel végezzen az egyik válogatott, de mivel mindhárom csapat jelenleg három ponttal áll a kvartettben, így ennek nem nagy a valószínűsége.

Békés Gábor közgazdász ezek alapján végezte el számításait, segítségül hívva a mesterséges intelligenciát, valamint az oddschecker.com oddsait, és ha az eredmények egymástól független alakulását nézzük, akkor az előbb említett 67,7 százalék az esély a továbbjutásunkra. 

Fontos hozzátenni, hogy ez a számítás csak a hétfői játéknapot megelőzően reális, miután lejátsszák a Spanyolország–Albánia- illetve az Olaszország–Horvátország-találkozókat, természetesen változnak a számok. 

Rovatok