Index Vakbarát Hírportál

Nem csak Magyarországon szidják az angol válogatottat

2024. június 26., szerda 11:21

Anglia nem tette meg azt a szívességet kedd este a labdarúgó-Európa-bajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, hogy legyőzze Szlovéniát, így a magyar válogatottnak továbbra is izgulnia kell, hogy továbbjut-e a csoportkörből. Ám nemcsak Magyarországon szidják az angolokat, hanem az angolok is, sőt a lefújást követően a szurkolók söröspoharakat dobáltak Gareth Southgate felé, aki egyelőre tűri az egyre erősödő kritikát.

„A torna előtt azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy nyerjük meg a csoportot, és a saját kezünkben legyen a sorsunk. Ez így is lett – kezdte Harry Kane, az angol válogatott csapatkapitánya a szlovénok elleni gól nélküli döntetlent követően. – Sokkal jobban, több energiával játszottunk, mint az első két mérkőzésen, de az utolsó passzok nem voltak jók. Talán jobban is teljesíthettünk volna, de jól védekeztek a szlovénok.”

Alighanem sokan vitatkoznának a 30 éves csatár szavaival, de azért van benne igazság. Az angolok nem tettek semmi különöset, viszont hozták a számukra kötelező eredményt, letudták a csoportkört különösebb erőfeszítés nélkül, sőt meg is nyerték a csoportjukat.

Öt ponttal, két rúgott és egy kapott góllal.

És éppen ez az, ami sokaknál kiverte a biztosítékot. Mert az hagyján, hogy Magyarországon jelenleg mindenki válogatott módon szidja az angol válogatottat, elvégre ha legyőzték volna Szlovéniát, akkor Marco Rossi legénysége már hátradőlhetne, és nem kellene a szerdai mérkőzések miatt izgulni, hogy meglesz-e a továbbjutás.

Repültek a söröspoharak Gareth Southgate felé

Csakhogy az angolok sem bánnak éppen kesztyűs kézzel a válogatottal, mert hiába jutott tovább valóban az első helyen Gareth Southgate csapata, csupán a minimumot nyújtva tette azt.

A sajtótól már az első két mérkőzés után jött a kritika, főleg a dánok elleni 1–1-et követően, de az újabb döntetlen után még inkább kikezdték a szövetségi kapitányt és a játékosokat, mondván, ez a teljesítmény nem méltó az angol válogatotthoz. Az újságírók azonban még visszafogottabban fejezték ki nemtetszésüket, a szurkolókról ez már kevésbé mondható el.

Az hagyján, hogy általános pfujolás, fütyülés kísérte a szlovénok elleni keddi gyenge játékot, de a lefújást követően söröspoharakat dobáltak Gareth Southgate felé, aki a lelátóhoz ment, hogy megtapsolja a szurkolókat.

„Megértem a velem kapcsolatos narratívát, és ez így jobb is, mint ha a játékosokat érné bármilyen sérelem – mondta a söröspoharakról a szövetségi kapitány, aki 98. alkalommal ült az angol válogatott kispadján. – Viszont furcsa ez a helyzet, mert nem láttam még olyat, hogy egy csapat továbbjut a csoportjából, és ilyen fogadtatásban részesül. Megértem a szurkolókat, és nem hátrálok meg, de nagyon büszke vagyok a játékosokra.”

Nyolc év után még mindig hiányzik a siker

Southgate arról is beszélt a mérkőzés után, hogy az elmúlt három-négy évben ismét szórakoztatóvá tették a válogatott játékát, amit a játékosok is élveznek, és vigyázni kell, hogy ez így is maradjon, nem szeretné, ha egyes szurkolók problémát okoznának, arra szólította fel őket, hogy támogassák a válogatottat.

Ugyanakkor érthető a reakciójuk – még ha a söröspoharak pályára dobálása túlzás is –, elvégre az angol válogatott játéka eddig kilátástalan a kontinenstornán, ráadásul Southgate a 2016-os Európa-bajnokságot követően vette át az irányítást, és hiába dolgozik azóta állandóan az egyik legerősebb kerettel a világon, egyetlen Eb-ezüstre futotta eddig, 2021-ben.

Ami a németországi tornát illeti, a statisztika is azt támasztja alá, hogy az egyik legunalmasabb játékot Anglia játssza. A kapura lövéseket tekintve (9,7) 20., a várható gólokat nézve (0,75) 21., az ellenfél 16-osán belüli labdaérintések számában (17,3) pedig a 16. helyen áll a rangsorban a 24 csapat közül, miközben az angol válogatott eddigi három mérkőzésén összesen 3,39 volt a várható gólok száma, ami a legalacsonyabbnak számít az Eb-n.

Ez persze csak statisztika, és a játék képe, a teljesítmény is inkább a külső szemlélőnek számít igazán, elvégre Southgate és a játékosok nyugodtan mondhatják: a továbbjutás, az első hely megvan, márpedig ennyi volt a cél. A válogatott a nyolcaddöntőben vasárnap 18 órakor játszik Gelsenkirchenben, a kérdés már csak az, hogy a D csoport harmadikjával, vagyis Hollandiával, vagy az E csoport harmadik helyezettjével.

Magyarország még továbbjuthat

Mivel az angolok nem győzték le a szlovéneket, ezért Magyarországnak továbbra is izgulnia kell a továbbjutás miatt. Ez szélsőséges esetben már a kora esti mérkőzéseken összejöhet, ám az E csoportban jóval kacifántosabb a helyzet, mivel két forduló után minden válogatottnak 3 pontja van. Ez azt jelenti, hogy csak akkor van esélyünk, ha nem születik döntetlen, vagyis mindkét mérkőzés eldől valamelyik csapat javára.

Akkor a két vesztes között az egymás elleni eredmény rangsorol, ezt követően a harmadikként záró gólkülönbsége lehet még kérdéses a harmadikak összevetésében. Ám ehhez olyan nagy különbségű vereséget kellene szenvednie annak a válogatottnak, amelyik a 3. helyen végez, hogy az rosszabb legyen a magyarokénál. Vagyis ha a harmadik helyen

ahhoz, hogy Magyarország legyen a továbbjutó.

A csoport állása: 1. Románia 3 (3–2), 2. Belgium 3 (2–1), 3. Szlovákia 3 (2–2), 4. Ukrajna 3 (2–4)

Az F csoportban már jóval egyszerűbb a képlet, ha ugyanis Portugália nem kap ki Georgiától, valamint Csehország sem veri meg Törökországot, megvan a továbbjutás. De a cseh győzelem is jó lehet, ebben az esetben annak kell szurkolni, hogy legalább három góllal nyerjenek, mert akkor a magyarok gólkülönbsége jobb lenne, mint Törökországé.

A csoport állása: 1. (és már továbbjutott) Portugália 6 (5–1), 2. Törökország 3 (3–4), 3. Csehország 1 (2–3), 4. Georgia 1 (2–4)

(Borítókép: Gareth Southgate, az angolok vezetőedzője az Anglia–Szlovénia-mérkőzés végén a Köln Stadionban 2024. június 25-én. Fotó: Emin Sansar / Anadolu / Getty Images)

Rovatok