Index Vakbarát Hírportál

Az antihőssé váló dán futballista szerint nevetséges döntésekkel juttatták tovább a németeket

2024. június 30., vasárnap 12:17

A dán játékosok úgy érzik, hogy Michael Oliver játékvezető és a videóbíró rendkívül rossz döntéseket hozott a Németország–Dánia-mérkőzés közben a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében. A hősből egy perc alatt antihőssé váló Joachim Andersen szerint a hazai pályán játszó németek egy kamutizenegyessel kerültek előnybe.

Mint arról korábban írtunk, a videobíró kétszer is a német válogatott javára döntött. A második félidő elején Joachim Andersen gólját a VAR les miatt visszavonta, majd a meg nem adott dán gól utáni támadásból a német csapat büntetőt harcolt ki: David Raum ívelt volna középre, de a pillanatokkal korábban még örömmámorban úszó Andersen kezét találta el a labda, így Michael Oliver bíró a tizenegyespontra mutatott. A pontrúgást Kai Havertz váltotta gólra, majd Jamal Musiala végleg eldöntötte a mérkőzést.

Hihetetlen, hogy a bíró befújta a tizit, egyértelmű, hogy pocsék döntést hozott. Nem futkározhatok hátratett kézzel a pályán, képtelenség lenne így futballozni. Raum fél méterre volt tőlem, nem tudom, hogy akadályozhattam volna meg, hogy a labda ne találkozzon a kezemmel. Abban sem vagyok biztos, hogy előtte jogosan vették el tőlünk a gólomat. De az utána következő ítélet volt a legőrültebb, amit eddig életemben láttam. Az ilyen típusú meccseken apró dolgokon múlik a győzelem. Ha megadták volna a gólunkat, meggyőződésem, hogy megnyerjük a találkozót

nyilatkozta Andersen az interjúzónában.

Arra a kérdésre, hogy beszélt-e Oliver játékvezetővel az incidensekről, Andersen a következőt felelte:

„A játékvezetőkkel manapság nem lehet beszélni.”

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által bevezetett új szabály értelmében csak a csapatkapitányok beszélhetnek a játékvezetővel, a többi játékos nem léphet interakcióba a bíróval.

A mérkőzés után a dánok csapatkapitányát, a 37 éves Schmeichel kapust megkérték, hogy sorolja fel a benne kavargó érzéseket, mire így válaszolt a legendás Peter Schmeichel fia:

Csalódottságot, dühöt és haragot is érzek most magamban. Ami a VAR-döntéseket illeti, ez a futball manapság. 23 éve űzöm ezt a sportot, de úgy fest, nem ismerem a szabályokat

– jegyezte meg epésen a rutinos játékos.

Schmeichelt különösen a befújt tizenegyes zaklatta fel. „Fogalmam sincs, mit kell tennie egy játékosnak, hogy egy méterről ne pattanjon a labda a kezére, miközben izomból rohan” – fűzte hozzá.

A meccs után a dánok szövetségi kapitánya is kifakadt, szerinte a VAR belenyúlt a meccsbe, megágyazva ezzel a németek továbbjutásának.

Európa-bajnokság 2024, nyolcaddöntő

gólszerzők: Havertz (büntetőből 53.), Musiala (68.)

Rovatok