Index Vakbarát Hírportál

2003-ban megalázták, most kapitány lett

2008. július 16., szerda 18:23

A spanyol válogatottól Törökországba távozottLuis Aragonés kispadját a korábban a Real Madriddal sikert sikerre halmozó Vicente del Bosque veszi át. Az 57 éves szakember klubszinten mindent megnyert, válogatottal most kísérletezik először.

Az Európa-bajnok spanyol válogatottnál megtalálták a csapatot sikerre vezető, de az Eb után azonnal a török Fenerbahcéhoz igazolt Luis Aragonés utódát, méghozzá a legutóbb a szintén török Besiktassal szerződésben állt Vicente del Bosque személyében. Az 57 éves szakemberrel kétéves szerződést kötött a spanyol szövetség, megbízatásának folytatásáról a 2010-es dél-afrikai világbajnokság után döntenek az érintettek.

Del Bosque nehéz feladatnak vág neki, előde irányításával 44 év után nyert rangos trófeát a spanyol válogatott. A mester megbízatása azonnal hatályba lép, a spanyolok Dánia ellen esedékes augusztusi mérkőzésén már ő irányítja a csapatot. A világbajnoki selejtezőcsoportban Spanyolország Törökországgal, Belgiummal, Bosznia-Hercegovinával, Örményországgal és Észtországgal csap össze.

Az egykori védekező középpályás (1973 és 84 között 312 meccsen lépett pályára) neve szinte egybeforrt a Real Madriddal, játékos-pályafutása végeztével edzői karrierjét is szeretett klubjánál kezdte. A mostantól az ő fennhatósága alá tartozó spanyol válogatottban 18 alkalommal lépett pályára (egy gólt szerzett), többek között az 1980-as Európa-bajnokságon.

Először 1994-ben nevezték ki a Real élére, néhány hónapig irányította a királyi gárdát, majd 1996-ban egy még ennél is rövidebb ideig tartó megbízatást kapott, mindössze egyetlen meccsen ült a kispadon – közben a tartalékcsapat edzője volt. 1999-ben eljött az ő ideje, John Toshackot váltva teljes megbízatást kapott mint a Real Madrid vezetőedzője.

Del Bosque érkezésével új aranykor köszöntött be a Realnál. 2000-ben és 2002-ben (ekkor az Európai Szuperkupát és az Interkontinentális Kupát is bezsebelték) Bajnokok Ligáját nyert a csapattal, 2001-ben és 2003-ban spanyol bajnok lett. Az ő uralkodása alatt ragasztották a csapatra a Los Galacticos becenevet, amelyet sokan a hozzájuk érkező sztároknak tulajdonítottak, nem a mester 186 meccsén elért 104 győzelmének.

A közvélemény hatalmas megdöbbenésére 2003-ban nem újították meg a szerződését, helyette felajánlottak neki egy technikai vezetői állást, melyet visszautasított. Az elképesztő hibát a csapat szenvedte meg, 2007-ig nem sikerült semmiféle címet nyerniük. Ekkor Fabio Capello vezetésével összejött a bajnoki cím, de az olasz mesternek sem volt maradása, őt is kirúgták.

Érdemes megjegyezni, hogy a játékosai nemcsak nagy tisztelettel, őszinte szeretettel is viszonyultak a mesterhez, akinek kirúgását sem ők, sem a szurkolók nem emésztették meg könnyen. 2004-ben az Eb-n aktuálisan elbukott spanyol kapitány (Inaki Sáez) helyén felmerült Del Bosque neve is, de a megbízatást végül Aragonés kapta.

Del Bosque elindult, hogy edzői karrierjének második állomását elfoglalva sikerre vezesse a Besiktas csapatát. Törökország azonban a nagy várakozásokkal ellentétben nem hozott szerencsét neki, a szezon végén egyszerűen kirúgták. Ez 2005-ben történt, azóta pihent, nem vállalt munkát sehol (pedig 2006-ban felajánlották neki a mexikói válogatott kispadját), most azonban karrierje legnagyobb lehetőségét kapta meg, amely komoly kockázattal is jár.

Egy csúcson lévő csapatot átvenni hálátlan feladat, hiszen sikerek esetén az előd érdemeit legalább olyan hangsúllyal emeli ki a sajtó, mint amilyen kegyetlenséggel lesújt, ha a szépen, látványosan játszó Európa-bajnoki címvédővel a következő tornán esetleg nem jön ki a lépés, és elmaradnak az eredmények. Del Bosque ennek ellenére tökéletes választás, mind szakmai tapasztalata, mind nemzetközi eredményei képessé teszik egy ilyen mérvű feladat maradéktalan ellátására.

Rovatok