Index Vakbarát Hírportál

Kopjafát állítottak az Aranycsapat tiszteletére

2009. november 25., szerda 19:13

Az Aranycsapatnak emléket állító kopjafát avattak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban szerdán, a Magyar Labdarúgás Napján, a magyar válogatott angolok felett aratott 6-3-as győzelmének 56. évfordulóján.

"A kopjafa azt jelképezi, hogy a magyar nemzet és a magyar labdarúgás tud sikeres lenni és örömet szerezni a szurkolóknak, az embereknek" - mondta Buzánszky Jenő, a csapat egykori hátvédje ünnepi beszédében. "Az olimpiai aranyérem 1952-ben, az első Európa-kupa aranyérme 1953-ban, az 1954-es világbajnokság ezüstérme, a 34 veretlenül lejátszott válogatott mérkőzés valamennyi földrész labdarúgásának elismerését kivívta.

A hazai pályán korábban veretlen angol válogatott 6-3-as legyőzése a Wembley Stadionban 56 esztendővel ezelőtt a világ tetejére emelte a magyar válogatottat és a magyar nemzetet. Sokan ekkor kezdték el keresni a térképen, hol is van ez a kis ország. A kopjafa őrizze meg a ma már 110 éves magyar labdarúgás dicső múltját és mutasson példát a mai és a jövőbeni focistáknak, hogy volt egyszer egy Aranycsapat".

Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, az Aranycsapat sikerei annak ellenére elkápráztatták az egész világot, hogy az ország akkoriban nagyon nehéz helyzetben volt.

"A csapat titka az egymás iránt érzett tisztelet és az együttműködési készség volt. Ahhoz, hogy a magyar labdarúgás újra visszakerüljön az európai színtérre, újra szükség lenne ezekre az értékekre" - mondta az MLSZ elnöke. Az aranyszínű labdán álló kopjafán, Bú József szatmárnémeti fafaragó művész alkotásán az Aranycsapat tagjainak névsora és Sebes Gusztáv szövetségi kapitány neve olvasható.

Rovatok