Index Vakbarát Hírportál

Zidane és a Benfica jótékonykodott

2010. január 26., kedd 09:56

Ötvenegyezer néző volt kíváncsi a Benfica jelenlegi és volt játékosaiból álló csapat, illetve a Zindeine Zidane vezette All Star-válogatott hétfő esti, lisszaboni labdarúgó-mérkőzésére, s segített ezzel - jegye megváltásával - a Haiti földrengés károsultjain.

A nemzetközi alakulatban a francia világ- és Európa-bajnok Zidane, az ENSZ jótékonysági nagykövete mellett ott volt Kaká, a Real Madrid ugyancsak vb-győztes brazil támadója, de pályára lépett a Fény Stadionjában többek között Luis Figo, Rui Costa, Thierry Henry, Pavel Nedved és Edgar Davids is.

„Azzal, hogy kijöttek az arénába, sokat tettek a nézők. Boldog vagyok, hogy segíthetünk” - fogalmazott Zidane a 3-3-as baráti döntetlennel végződött mérkőzés után. „Jó ügyért szervezték ezt a találkozót, ezért jött el ennyi játékos. A futball Haiti népe mellett áll” - mondta a nemzetközi alakulatot irányító Louis van Gaal, a Bayern München holland trénere.

Egyperces csöndet követően, melyben az áldozatokra emlékeztek, a portugálok legendás labdarúgója, Eusebio végezte el a kezdőrúgást. A vezetést Kaká szerezte meg, majd Nuno Gomes fordított. Zidane előkészítését követően Robert Pires egyenlített, aztán Eder Luis megint a hazaiakat juttatta előnyhöz, de öt perccel a vége előtt még Bhaichung Bhutia is betalált a kapuba.

A mérkőzést a világ egyik legjobb bírója, a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet, az IFFHS örökrangsorában az élen álló, már visszavonult olasz Pierluigi Collina vezette. A január 12-i földrengésben több mint 150 ezer ember vesztette életét, és rengetegen váltak hajléktalanná Haitin.

Rovatok