Index Vakbarát Hírportál

Kiállítás a 125 éves az UTE tiszteletére

2010. május 13., csütörtök 15:48

A Sport Agora kiállítótermében csütörtökön megnyitották az 1885. június 16-án alapított Újpesti Torna Egyletet (UTE) bemutató kiállítást. Magyarország egyik legrégebbi és meghatározó sportklubja 125 éves fennállását ünnepli az idén.

Az eseményen megjelentek a - Bp. Dózsa és Újpesti Dózsa néven is sikeres - lila-fehér klub egykori és jelenlegi versenyzői közül többen, így Göröcs János, Tóth András, Szentmihályi Antal, Várhidi Pál labdarúgók, Rejtő Ildikó és Marosi Paula olimpiai bajnok vívó, Ancsin János jégkorongozó és Berki Krisztián vb-ezüstérmes, Európa-bajnok tornász. A jelenlegi futballisták Mészöly Géza vezetőedző vezetésével lila egyenpólóban vonultak fel.

Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára megnyitó beszédében köszöntötte a 125 éves egyesület egykori és mai tagjait, kiemelve, hogy a lila-fehér klub a legtöbb aranyéremmel járult hozzá a magyar ötkarikás sikerekhez. Derce Tamás IV. kerületi polgármester jelezte: elfogult a klubbal, és nem csak azért, mert újpesti. Kiemelte, hogy Újpestnek ma is fontos a klub, mivel 3000 gyermek sportol itt. A polgármester nem hallgatta el kritikai megjegyzését az utóbbi húsz év sportpolitikájáról, és mint mondta, bízik benne, hogy az ország vezetői végre rádöbbennek a sport fontosságára.

A kiállítás október végéig, péntek kivételével naponta 10 és 17 óra között látogatható a Stadionok metrómegálló melletti Sport Agorában, a korábbi Sportmúzeumban. A jubileumi eseménysorozat következő állomásaként június 16-án emléktáblát avatnak az UTE megalakulásának helyszínén, az újpesti Piac téri iskolánál, míg június 18-án a Megyeri úti sportpályán nagyszabású rendezvényt tartanak a klub egykori és jelenlegi tagjainak részvételével.

Rovatok