Index Vakbarát Hírportál

Rekordbevételen osztoznak a Premier League csapatai

2010. augusztus 4., szerda 15:15

Rekordot jelentő, 1,2 milliárd fontos bevételen osztoznak a következő szezonban az angol labdarúgó-bajnokság élvonalában játszó csapatok, amelyeknek adótartozása is hatalmas, 27 millió fontos.

A Premier League 20 csapatának elnökei ugyanakkor arról nem számoltak be, hogy a klubok milyen arányban részesülnek az 1,2 milliárd fontból. A bevétel 18 százalékos bővülése jelentős részben a tengerentúli televíziós közvetítési jogok értéknövekedésének köszönhető: hároméves időtartamban eléri az egymilliárd fontot. Ez több mint fele a szigetországban hasonló időtartamra számolt 1,8 milliárd fontos bevételnek.

A csapatok a korábbiaktól eltérően ezúttal arra kérték Richard Scudemore-t, a Premiere Leauge főigazgatóját, hogy ne kelljen közzétenniük adatokat részesedésükről. Egyfelől, hogy ne tűnjenek fel rossz színben a Nagy-Britanniában várható költségvetési megszorítások fényében, másfelől azért, hogy a riválisok, valamint a játékosügynökök ne legyenek tisztában pénzügyi erejükkel. A rekordot jelentő bevétel mellett az élvonalbeli csapatok adótartozása is magas, legkevesebb 27 millió fonttal tartoznak a kincstárnak. A három alacsonyabb osztályban játszó csapatok 4 millió fonttal adósak.

Az illetékes hatóságok jelezték: készek jogi lépéseket tenni a labdarúgó klubokkal szemben, hogy megvédjék az ország adóbevételeit. Egy szóvivő megjegyezte, a csapatok régóta hajlamosak halogatni fizetési kötelezettségüket, vagy egyáltalán nem is fizetnek. Adatvédelmi okokból azonban azt nem fedték fel, hogy az egyes klubok pontosan milyen összeggel tartoznak.

Rovatok