Index Vakbarát Hírportál

Dortmund-szurkolók bojkottálták a Schalke elleni meccset

2010. szeptember 20., hétfő 16:35

Szokatlan látvány tárult a tv-nézők elé a labdarúgó Bundesligában vasárnap lejátszott Schalke-Dortmund meccsen: a vendég drukkerek számára fenntartott tribünrész meglehetősen foghíjas maradt, holott máskor két-háromszor annyi BVB-szurkoló igényel belépőt a Ruhr-vidéki rangadóra, mint amennyi jegyet a rendezők biztosítani tudnak.

A rejtély nyitja már az előző bajnoki fordulóban derenghetett a BVB vezetőségének. Akkor a fekete-sárgába öltözött szurkolók hatalmas transzparenst feszítettek ki a lelátón ezzel a szöveggel: Kein Zwanni für 'nen Steher - vagyis egy állóhelyre szóló belépőjegy nem kerülhet 20 euróba, ez már mindennek a teteje.

A tiltakozás folytatásaként a törzsszurkolók közül nem kevesebb, mint 1600 fő adta vissza a Schalke elleni derbire a klubvezetőség által kiküldött jegyét. Mint szószólójuk, a 24 éves Daniel Löscher, a szurkolói kórus előénekese nyilatkozta: pofátlanságnak tartják, hogy egy Bundesliga-meccsen 20 eurót kérnek a legolcsóbb helyekért. Ha pedig valaki elővételben vásárolja meg a beugrót, akkor a közvetítő cég jutalékával együtt már 22 eurót kell leszurkolnia a jegyért.

A dortmundi klub 6400 belépőt kapott a Schalkétól a vasárnapi rangadóra. A Lörcher vezette kemény magnak sikerült elérnie, hogy kisorsolt 6400 szerencsés vásárló közül ezerhatszázan visszaadták a máskor oly nagy becsben tartott jegyeket. "Nem a Schalkéval van bajunk, hanem jelezni akartuk: tenni kell valamit a szerintünk helytelen árpolitika ellen" - fogalmazott Lörcher.

Hasonló cipőben járnak a Werder Bremen szurkolói is. A múlt kedden a Tottenham Hotspurs ellen játszott Bajnokok Ligája összecsapáson inkább csak a vendég angol szurkolók kórusa volt hallható a Weser Stadionban. Hiányoztak a lelátóról azok az ultrák, akik egyébként minden meccsen kórusban harsogott és egymásnak felelgető "Werder!" - "Bremen!" csatakiáltással tüzelik a zöld-fehéreket a győzelemre. A távollétével tüntető brémai kemény mag, az Infamous Youth ugyanazt kifogásolja, mint dortmundi kollégáik: a megemelt árú belépőjegyeket. A Werder elnöksége ugyanis az idei évadban nem kevesebb, mint 22 eurót kér a hazai BL-mérkőzéseken a legolcsóbb helyekért.

Európai összehasonlításban a zúgolódóknak nincs igazuk: a Bundesliga belépői szinte akciós árúnak számítanak az angol, francia, olasz vagy spanyol bajnokságban megszokott belépőjegyekhez képest. Ezért (is) van mindig telt ház szinte minden összecsapáson, amit a fenti bajnokságokról nem lehet elmondani. Éppen a telt házakért, a meccseken uralkodó fantasztikus hangulatért aggódnak az ultrák; szerintük az emelkedő jegyárak elapaszthatják a szurkolói utánpótlást, a diákkorú nézők számát. "Mit érnek az iskolákban rendezett népszerűsítő előadások és toborzók, ha a Werder Bremen mérkőzéseinek belépőjegyeit a tanulók nem képesek megfizetni?" - tette föl a kérdést a klub vezetőségéhez intézett levelében a kemény mag.

A dortmundiak hangadója pedig riasztó példával szolgál. "Angliában, ahol első- és másodosztályú meccsekre már nem létezik átszámítva 40 eurónál olcsóbb jegy, az áremelések a közönség 'elöregedéséhez' vezettek. Mi nem akarunk angol viszonyokat látni Németország stadionjaiban" - figyelmeztetett Lörcher.

Rovatok