Index Vakbarát Hírportál

Magyar videobírót tesztel a FIFA

2010. október 25., hétfő 18:48

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség a közeljövőben élesben teszteli azokat a technikai találmányokat - köztük egy magyart is - amelyek a kétes esetekben segítenek a játékvezetőknek.

Maruzsi László találmánya október 8-án a FIFA zürichi székházában tartott bemutatón meggyőzte a szervezetet arról, hogy érdemes tesztelni. A bemutatón olyan cégek is képviseltették magukat, mint az Adidas, a Tag Hauer és az Eye Hawk.

Amennyiben a FIFA - amely jelenleg kizárólag a gólvonalra akar koncentrálni - a próbák után úgy ítéli meg, hogy a rendszer működik, akkor a magyar cég licencet kap, értékesítheti a találmányt. "Tizennyolc cég kapott lehetőséget ezen a bemutatón, sajnos zárt körű volt, így nem nézhettük meg a többiekét, de tudom, hogy abban különböztünk mindenkitől, hogy a mi találmányunk a leshelyzetek megítélése szempontjából is továbbfejleszthető" - nyilatkozta Maruzsi László.

Maruzsi találmányának lényege, hogy a mérkőzést kamerák követik, a képeket egy speciális számítógépprogram analizálja, és automatikus jeleket küld, ha a labda elhagyja a játékteret, áthalad a gólvonalon, vagy leshelyzet alakul ki. A jeleket a partjelzők zászlóira helyezett érzékelők fogják fel, figyelmeztetve a partjelzőket. Azok nyomban dönthetnek, milyen jelet adjanak a játékvezetőnek. A találmány csak segíti a bírókat a döntésüknél, nem jelent automatikus beavatkozást a játékba.

Rovatok