Index Vakbarát Hírportál

18 edző kezdte meg a pro-licences tanfolyamot

2011. április 11., hétfő 18:40

Tizennyolcan, köztük korábbi válogatott labdarúgók és szövetségi kapitányok kezdték meg hétfőn a Pro-licences edzőképző tanfolyamot. Mezey György, az európai szövetség edzőképzésért felelős szakembere elmondta, nem stratégiát, edzésmódszereket és a tréningek levezetését oktatják a tanfolyamon, hanem a profi futball működését, illetve bemutatják a vezetőedző feladatait.

A Videoton trénere kifejtette, hogy Magyarországon a klubmenedzsment a legnagyobb probléma. Példaként említette Kiss László pécsi menesztését, miközben a mecsekaljai csapat a vállalt céloknak megfelelően vezette az NB II. Nyugati csoportját: "itthon még mindig a szocialista modell működik, csak magánemberek pénzén".

A korábbi szövetségi kapitány szerint a játékosok adásvétele vezetőedzői feladat, ugyanakkor ez Magyarországon nem így működik. A futballországokban a klubmenedzsment és a vezetőedző megállapodnak, mennyi pénz jut új játékosokra, azt szabadon használhatja fel a tréner.

A képzéssel kapcsolatban kifejtette, minimálisan 240 tanóra van előírva, amelyet nagyjából másfél év alatt végeznek el a hallgatók, akik kétszer egyhetes külföldi tanulmányúton is részt vesznek. A tanfolyam első felében elsősorban magyar, Pro-licenccel rendelkező szakemberek, majd a második felében több külföldi vezetőedző tartja az előadásokat. Az egyik kiszemelt a román Mircea Lucescu, mivel ő a Bajnokok Ligájában negyeddöntős ukrán Sahtar Donyecknél egy "keleti bástyát" épített fel.

A hétfőn kezdődött Pro-licences tanfolyamot 18-an kezdték meg: Bozsik Péter, Kenyeres Imre, Klement István, Tajti József, Kiss László, Lipcsei Péter, Horváth Ferenc, Neumann Gábor, Mátyus János, Máté Csaba, Bódog Tamás, Szijjártó István, Török László, Brekk János, Horváth Károly, Vincze István, Détári Lajos és Baranya István.

Rovatok