Index Vakbarát Hírportál

Muszbek: Gazdaságilag eredményesebb az NB I.

2011. december 19., hétfő 13:43

Muszbek Mihály sportközgazdász szerint a labdarúgó NB I. őszi idénye, illetve az egész 2011-es év gazdaságilag eredményesebb volt a korábbiaknál, de a bundabotrány komoly problémákat okozhat a kluboknak, mert hatására reményteljes szponzori tárgyalások szakadhatnak meg. Az Újpest korábbi klubvezetője a Digi Sport hétfői Reggeli Start című adásában kiemelte: pozitív eredmény, hogy a korábbiakhoz képest növekedett a nézőszám, kevesebb a kifizetetlen száma, több fiatal tehetség marad itthon és szórakoztatja a magyar közönséget.

A részletekre kitérve elmondta, hogy az NB I. őszi idényében összesen 120-140 ezerrel több belépőt adtak el, ami a csapatoknak átlagosan mintegy 50 millió forint többletbevételt jelent, ez a klubok költségvetésnek 10-15 százaléka, ami Muszbek szerint abszolút jó dolog. Szintén előrelépésnek tartja, hogy olyan fiatal tehetséges játékosok, mint Varga József, Dibusz Dénes vagy Bódi Ádám itthon játszanak, nem pedig külföldön.

„Ezek a labdarúgók egy-két éve még 100-200 ezer eurót értek, ma már félmillió-kétmillió eurót” - fogalmazott a sportközgazdász, majd hozzátette: nem mellékes szempont az sem, hogy a szurkolók szívesebben látják őket a pályán, mint az idegenlégiósokat, mert jobban tudnak velük azonosulni.

Muszbek szerint 10-12 élvonalbeli klub, vagyis az NB I.-es mezőny kétharmada tekinthető gazdaságilag stabilnak.

„A problémát abban látom, hogy ez a stabilitás nem üzleti alapon - a nézőszámból, a szponzori hirdetésekből, a tévés közvetítési jogokból, vagy a játékoskereskedelemből származó bevételeken nyugszik - hanem áldozatos klubtulajdonosok pénztárcája adja. Átmenetileg ez a helyzet még elfogadható, sőt, a magyar viszonyok mellett megbecsülendő, de ezt fokozatosan fel kell, hogy váltsa a bevételeken alapuló költségvetés. Ezen a téren még sok a tennivaló” - jelentette ki Muszbek, aki szerint az ideális klubmodell az, ha a gazdag, s az élet más területén is sikeres üzletemberek az önkormányzattal összefogva biztosítják a működés gazdasági hátterét, s pozitív példaként a szombathelyi Haladást említette meg.

Muszbek Mihály beszélt arról is, hogy a bundabotrány szerinte komoly gazdasági problémákat fog okozni a kluboknak, mert igaz, hogy az ügyészségi vizsgálatok két-három évvel ezelőtti mérkőzésekre vonatkoznak, csakhogy az üzleti közvélemény mindezt a mai helyzettel azonosítja.

„Lehet látni, hogy klubok mértékadó szponzori tárgyalásai szakadtak meg, s olyan  nemzetközi tőkeerős üzletláncok váltak most tartózkodóvá, amelyekről úgy nézett ki, hogy egy-egy híresebb cég hirdetőtáblájával, vagy mezreklámjával bekapcsolódnak az NB I.-be” – állapította meg a közgazdász, aki azért bízik abban, hogy a fogadási csalások felgöngyölítése komoly megtisztulást fog hozni a magyar labdarúgásban.

Rovatok