Index Vakbarát Hírportál

A Bundesliga a legnyereségesebb futballbajnokság

2012. május 31., csütörtök 19:39

Az európai futballpiac a 2010/2011-es szezonban négyszázalékos (0,6 milliárd eurós) bevétel-növekedést mutatott, így az értéke már a 16,9 milliárd eurót is meghaladja - áll a Deloitte sport üzletági csoportja által 21. alkalommal kiadott futballpiaci körképben.

A nehéz gazdasági körülmények ellenére az öt nagy európai bajnokság (Bundesliga, Primera División, Ligue 1, Premier League, Serie A) klubjainak összesített éves bevétele 181 millió euróval, vagyis két százalékkal emelkedett, így már a 8,6 milliárd eurót is meghaladja.
"Bár ez alacsonyabb növekedési ütemnek felel meg, mint a megelőző évtized hétszázalékos átlaga, az általános gazdasági problémák tükrében még mindig tisztességes eredménynek mondható" - vélekedett Dan Jones, a Deloitte sport üzletági csoportjának partnere.
Változatlanul az angol Premier League a világ vezető bajnoksága, mivel klubjai a 2010/2011-es idényben összesen 2,5 milliárd euró bevételt termeltek, ez 12 százalékos emelkedést jelent. A második helyen álló német Bundesliga (amelynek összbevétele elérte az 1,7 milliárd eurót) lemaradása hat százalékkal csökkent, de még így is 769 millió euró volt a különbség.
A Bundesliga egyrészt az összes európai bajnokság közül a legmagasabb átlagos nézőszámot tudja felmutatni (42 100), másrészt Európa legerősebb gazdaságában működik, így folyamatosan nőnek az onnan származó kereskedelmi bevételek is - áll a közleményben.
Az öt nagy bajnokságban a bérek a 2010/2011-es idényben már az 5,6 milliárd eurót is meghaladták, ami százmillió eurós (két százalékos) emelkedést jelent, ezen belül azonban jelentős különbségek figyelhetők meg az egyes bajnokságok növekedési üteme között.
A bevételekhez hasonlóan a bérek is a Premier League klubjainál nőttek a legnagyobb mértékben a 2010/2011-es szezon során (jelenleg 1,711 milliárd eurót tesznek ki). Az élvonalbeli klubok átlagos bérköltség/bevétel aránya Angliában, Franciaországban és Olaszországban is elérte a hetven százalékot. Arra még soha nem volt példa, hogy az öt legnagyobb bajnokságból egyszerre háromnál is ez lett volna a helyzet.
A Bundesliga továbbra is a legnyereségesebb európai bajnokság a maga 171 millió eurós összesített működési eredményével, ez 33 millió eurós (24 százalékos) növekedésnek felel meg. A Bundesliga előnye a Premier League-gel szemben tovább nőtt, hiszen ott az össznyereség 75 millió euróra apadt.
"A kiadáscsökkentés továbbra is az európai klubfutball előtt álló legnagyobb kihívás. - idézi a beszámoló Adam Bullt, a Deloitte sport üzletági csoportjának egyik tanácsadóját. - Az öt legnagyobb európai bajnokság bérköltség/bevétel aránya az elmúlt öt évben hatvan százalékról 66 százalékra emelkedett, ami azt jelenti, hogy a bérek nagyobb ütemben nőttek, mint a bevételek. Éppen ezért hasznos elképzelésnek tartjuk az európai szövetség pénzügyi fair play-re vonatkozó szabályait, amelyek célja, hogy segítsék a klubokat bevételeik és kiadásaik hatékonyabb kezelésében."

Rovatok