Index Vakbarát Hírportál

Újra lehet szovjet futballbajnokság

2012. december 1., szombat 08:30

A volt szovjet tagállamok legjobb csapatainak részvételével induló futballbajnokság tervével foglalkozik az orosz sportmédia. Legutóbb a Sport-Ekszpressz szaklap tért ki rá, hogy egyre több támogatója van a posztszovjet liga létrehozásának, de ellenzői is akadnak az elképzelésnek.

Az ötletet az elsők között karolta fel az orosz élvonal, a Premjer Liga vezetése, bejelentve, hogy tervet készít a Független Államok Közösségének (FÁK) élegyütteseit tömörítő bajnokság megteremtésére. Szergej Prjadkin ligavezér úgy nyilatkozott, hogy "néhány vezető klub a Premjer Ligából" már megkereste őt ezzel a javaslattal. Úgy tudni, hogy legfőképpen az ukránok szorgalmazzák a közös bajnokság újjáélesztését.

Kérdés, hogy mit szól az európai és a nemzetközi szövetség egy ilyen bajnoksághoz, nem beszélve olyan sportszakmai szempontról - vetette fel a Szport-Ekszpressz -, hogy az eleve óriási földrajzi távolságok mellett hogyan lenne leküzdhető az a gond, amit olyan volt szovjet tagállamoknak, mint például Kazahsztánnak, Fehéroroszországnak és Moldovának az orosz és ukrán csapatokhoz képest a tekintve gyenge klubcsapatai jelentenének. 

Rovatok