Index Vakbarát Hírportál

Sousáékat EL-főtáblára juttatta a Sportdöntőbíróság

2013. augusztus 16., péntek 17:16

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) pénteki döntése értelmében az ukrán Metaliszt Harkiv nem folytathatja szereplését a labdarúgó Bajnokok Ligája idei sorozatában, így a selejtező utolsó fordulójában a Szalai Ádámot is foglalkoztató német Schalke 04 a görög PAOK Szalonikivel találkozik.

Az európai szövetség (UEFA) szerdán zárta ki a BL-ből és az összes kontinentális kupasorozatból az ukránokat. A büntetést azért szabta ki az UEFA, mert a CAS augusztus elején helybenhagyta az ukrán szövetség (FFU) egy korábbi döntését, amelyben 25-25 ezer dollár (5,6 millió forint) megfizetésére kötelezte a Harkivot és a Karpati Lvivet, mivel kiderült, hogy a 2008 áprilisában játszott meccsük eredményét manipulálták. A Metaliszt csütörtökön a CAS-hoz fordult a kizárás miatt, de nem sikerült elérnie, hogy folytathassa szereplését a BL-ben.

A CAS a hónap elején helyben hagyta az FFU másik határozatát is, amely alapján megfosztotta a Harkivot a 2007/08-as szezonban elért bajnoki harmadik helytől, valamint az egyesület egyik játékosát öt évre, további öt futballistát pedig három esztendőre tiltott el. Mindemellett Jevhen Krasnyikovot, a Metaliszt igazgatóját öt évre eltiltották minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől.

Az ukrán csapat jövő szerdán játszott volna a Schalkéval a BL-selejtező utolsó fordulójában, a csoportkörbe kerülésért kiírt párharc első mérkőzésén, majd augusztus 27-én a visszavágón. Az UEFA döntése értelmében a Metaliszt helyett az általa az előző körben búcsúztatott PAOK lesz a Schalke 04 ellenfele. A szaloniki klub helyét az Európa Liga-selejtező negyedik fordulójában pedig senki nem veszi át, hanem Paulo Sousa csapata, az izraeli Makkabi Tel-Aviv - amely korábban a Győrt búcsúztatta - párharc nélkül kerül az EL főtáblájára.

Rovatok