Index Vakbarát Hírportál

Egyelőre nincs egyezség a katari vb időpontjáról

2013. szeptember 20., péntek 16:43

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) dubrovniki tanácskozásának résztvevői nem jutottak egyezségre azzal kapcsolatban, hogy a 2022-es katari világbajnokságot az eredeti nyári időpont helyett inkább januárban rendezzék-e meg.

Erről Michel Platini, az UEFA francia elnöke beszélt pénteken, a horvátországi ülés zárónapján. A sportvezető hozzátette, "valószínűleg nem születik majd döntés" a kérdésben a nemzetközi szövetség (FIFA) végrehajtó bizottságának október 3-án és 4-én sorra kerülő tanácskozásán sem.

"Nem mondtuk ki, hogy teljes mértékben egyetértünk a januári rendezéssel - jelentette ki Platini. - Ez nagyon bonyolult kérdés, nehéz egyeztetni róla."

A csütörtöki hírek még arról szóltak, hogy az UEFA 54 országának képviselője felhatalmazta Platinit, hogy a FIFA-ban azt az álláspontot képviselje, amely szerint az európai szövetség a januári megrendezést támogatja.

Az UEFA hivatalos álláspontjának bejelentése előtt Platininek azonban még egyeztetnie kellett a stratégiai tanáccsal és a végrehajtó bizottsággal, előbbiben ott vannak az európai topligák képviselői is, akik élesen ellenzik a téli rendezést a versenynaptár felborulása miatt.

Az Ausztrál Labdarúgó Szövetség kedden közölte, hogy kártérítést kér a nemzetközi szövetségtől (FIFA), ha a FIFA módosítja a 2022-es katari vb időpontját. Ebben az esetben ugyanis változtatni kell a bajnoki programon, emiatt pedig a klubok, a tulajdonosok, a közvetítési jogok birtokosai, a játékosok és a szurkolók is kárt szenvednek.

A FIFA-t kemény bírálatok érik azóta, hogy eldőlt: Katar rendezheti a 2022-es vb-t, mivel a tornát a legnagyobb hőségben bonyolítanák le. Ezért felmerült, hogy esetleg a hidegebb hónapokra tolják át a világbajnokságot. Ugyanakkor szűkíti a FIFA mozgásterét, hogy a futballcsúcsot az év elejére nem lehet tenni, mert februárban lesz a téli olimpia.

Rovatok