Index Vakbarát Hírportál

Kiderül, jogosan fikázta-e a Barcát Mourinho

2014. február 18., kedd 12:26

Rangosabb, élvezhetőbb meccsel nem is kezdődhetne a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakasza, mint a Manchester City–Barcelona-nyolcaddöntő.

Az elképesztő pénzekkel megerősített ManCity először jutott el a sorozat tavaszi részébe, eddig kétszer próbálkozott, de idáig egyszer sem jutott el. Most azonban nemcsak eljutott, a címvédő Bayern veretlenségét is elvette idegenben, igaz egy olyan meccsen, amikor már mindketten továbbmentek.

A Barcelona vezeti hazája bajnokságát, pedig február elsején egy váratlan hazai vereségbe szaladt bele (Valencia, 2-3), a Manchester City pedig vezethetné az angol ligát, ha lejátszotta volna a Sunderland elleni hazai meccsét, de mivel az angol kupa miatt elmaradt, így most csak harmadik. (Győzelemmel azonnal az élre ugrik.)

A City védelmébe folyamatosan térnek vissza azok, akik szilárdságot adhatnak, a két legutóbbi meccset le is hozták kapott gól nélkül (Chelsea a kupában, Norwich a bajnokságban), ami a BL-sikerességben az egyik fontos kulcs. Különösen a Barcelona ellen.

A belga Kompany mellett még így is kérdéses, hogy Lescottot beveti-e Pellegrini középen, mert a két szélre ott van Zabaleta és Kolarov. Ha a szerbet kihagyja, akkor Clichy kap lehetőséget a bal oldalon, és vele sem gyengült a csapat.

Pellegrini önbizalmára jellemző, hogy az idei szezon alapján kijelentette, csak egy nagy csapat van Manchesterben, az pedig az övé. Ezt a nyilatkozatot még sokszor fogják az orra dörgölni, ha a United messzebb jut a BL-ben, de pillanatnyilag alig lehet vitatkozni a kijelentésével.

A csapatot úgy formálta, hogy több játékrendszerben is képes játszani, ezt egyébként a rivális edzője, Tata Martino is elismerte. A 4-4-2-es felálláshoz éppúgy megvannak az emberei, mint a 4-2-3-1-hez.

A védelem előtt stabilitást Yaya Touré adja, mellette Javi Garcia játszik, akinek tavaly nem találták meg a helyét, idén viszont az elefántcsontpartival együtt a legjobb szűrő középpályás-párt alkotják.

Touré lehet egyébként a City dzsókere, mert nemcsak a védekezésből, de a támadásból is kiveszi a részét, olyan váratlanságot hozhat a támadásoknál is, ami kevés csapatra jellemző. Iniesta vagy Xavi még Busqeuts-cel kiegészülve nehezen fogja tudni feltartóztatni, ha megindul. Jól passzol, jól lő, az igen erős támadósort jól szolgálja ki.

Pellegrini könnyedén játszadozhat a támadónégyessel: Negredo mögött Jesus Navast,David Silvát és Nasrit is bevetheti, ha pedig két csatárt szeretne, Dzekót vagy Joveticot küldheti fel Negredo mellé, akik fizikai fölényüket is kihasználhatják.

>Mit ad nekünk a Barcelona?

Nagyon lefikázta a katalánokat José Mourinho, mondván az elmúlt időszak legrosszabb Barcelonáját látja mostanában. Azt ellenben elfelejtette, hogy hatalmas BL-rutinnal rendelkeznek, és ha a labdatartásban jobbak lesznek, megnehezíthetik a City támadásait.

Várhatóan egy olyan meccs lesz, ahol mindketten támadni szeretnének, nem akarják, hogy a visszavágóra maradjon a döntés.

A Barcelonának a védelmével lehetnek gondjai, hiszen olyan nyomást ebben a szezonban még nem kapott, amilyet most fog. A Milan és az Ajax ellen is gólt kapott idegenben a sorozatban, nagy meglepetés lenne, ha most nem kapna.

Sok ütközésre, sok párharcra lehet számítani, és ha ezekből gyengén jönnek ki, bajba kerülhetnek.

A Barca alapjátéka évek óta ismert, csak az a kérdés, milyen sebességgel tudják végrehajtani a passzokat, és hogy a kapu előtt milyen hatékonyak lesznek. Most nem fér bele a helyzetek kihagyása, pedig arra felkészülhetnek, hogy sokkal agresszívebben fognak védekezni az angolok, mint bárki más Spanyolországban.

Sok gólos, emlékezetes meccs lehet. A nap másik meccsén a 2014-ben eddig kissé gyengébben teljesítő Leverkusen ellenfele a PSG lesz.

Az esti meccsket kövesse az Indexen.

Várható kezdőcsapatok: (Sport1, 20.45)

City: Hart - Zabaleta, Kompany, Lescott, Kolarov - Touré, Garcia - Navas, Nasri, Silva - Negredo
Barcelona:  Valdes - Alves, Mascherano, Piqué, Alba - Busquets - Xavi, Iniesta, Fabregas - Messi, Sanchez

Rovatok