Index Vakbarát Hírportál

A brazil elnök garantálja a biztonságot a vb-n

2014. május 16., péntek 15:18

Brazília elnökasszonya azt mondta, garantálja a biztonságot mind a 32 világbajnoki résztvevő válogatott, mind pedig a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) tagjai számára, akik jelen lesznek a dél-amerikai országban június 12-én rajtoló vb-n, írja az MTI.

Dilma Roussef a brazil sportújságírókkal lezajlott vacsorán leszögezte, nem érheti bántódás sem a labdarúgókat, sem a FIFA tagjait. Már csak azért sem, tette hozzá, mert elegendő tapasztalat birtokába jutottak a hatóságok a vb főpróbájának tekintett 2013-as Konföderációs Kupán, amikor országszerte hatalmas tömegtüntetésekkel is szembesülniük kellett. Ezzel együtt az államfő a világbajnokság alatt nem tart hasonló mértékű megmozdulásoktól, mivel - megfogalmazása szerint - "a közvélemény ellene van az erőszaknak", és a vandál cselekményeknek.

Roussef derűlátását nem erősíti az a tény, hogy kevesebb, mint egy hónappal a rajt előtt, csütörtökön, a "vb elleni harc nemzetközi napján" szerte az országban ezrek vonultak az utcára. Sao Paulóban maszkos huligánok üzleteket, bankokat vertek szét, és szemetet gyújtogattak az utcán, a rendőrség pedig könnygázzal és gumilövedékekkel próbált úrrá lenni a helyzeten. Recifében az elmúlt három nap alatt lezajlott rendőrsztrájk alatt rendszeressé váltak a fosztogatások, míg Rio de Janeiróban és Sao Paulóban a hajléktalanok lakásokért, a tanárok pedig jobb munkakörülményekért demonstráltak.

Rovatok