Index Vakbarát Hírportál

Katar javítja a róla kialakított képet

2014. december 17., szerda 12:48

Katarban az utóbbi hónapokban jelentősen javítottak azoknak a munkavállalóknak az életkörülményein, akik a 2022-es labdarúgó-világbajnokság építkezésein dolgoznak - jelentette be az arab ország illetékes testülete szerdán Dohában.

Különböző emberjogi szervezetek, így az Amnesty International többször is élesen támadta a katari vezetést, amiért majdhogynem teljes jogfosztottságban dolgoztatják a munkavállalókat a különböző építkezéseken. A DLA Piper nemzetközi jogi cégnek az interneten idén tavasszal megjelent tanulmánya szerint pedig a dohai kormány 964 olyan vendégmunkás halálát ismerte el, akik a vb-létesítmények körül vállaltak munkát.

A londoni The Guardian idén februárban számolt be arról, hogy az áldozatok jelentős része a munkavállalók zömét alkotó nepáli volt, közülük eddig négyszáznál is többen veszítették életüket a stadionépítéseken.

Az EFE szerdai anyagában kitér a katari foglalkoztatási szisztéma több anomáliájára is. Így arra, hogy az úgynevezett kafala-rendszer rendkívüli jogokkal ruházza fel a vendégmunkásokat alkalmazó cégeket, az alkalmazottakat gyakorlatilag teljes mértékben kiszolgáltatottá téve. A munkaadók megtehetik, és meg is teszik számos esetben, hogy elveszik munkásaik útlevelét, önkényesen túlóráztatják őket, vissza tudják tartani a fizetéseket, s a távozni akarók munkahelyváltását is meg tudják gátolni.

Rovatok