Index Vakbarát Hírportál

Május 30-án dönt a FIFA a kontinentális kvótákról

2015. március 20., péntek 17:14

Május 30-án dönt arról a FIFA, hogy az egyes kontinensek hány kvótát kapnak a 2018-as, oroszországi világbajnokságra. Jerome Valcke főtitkár azt közölte, hogy erről egy nappal a zürichi elnökválasztó kongresszus után határoz az újonnan megalakuló végrehajtó bizottság.

A tavalyi, brazíliai vb-n Európát 13, Afrikát 5, Dél-Amerikát és Ázsiát 4-4, Észak- és Közép-Amerikát pedig 3 biztos hely illette meg. Két interkontinentális pótselejtezőt is rendeztek Ázsia és Dél-Amerika, továbbá Óceánia és Közép- és Észak-Amerika képviselője között, a házigazda pedig mindig automatikusan résztvevő, írja az MTI.

Szakemberek szerint tavalyi szereplése alapján a közép- és észak-amerikai régió bízhat abban, hogy az eddiginél több kvótához jut, mivel a résztvevő négy csapatból három továbbjutott a csoportjából, miközben Ázsia mind a négy együttese győzelem nélkül és kvartettje utolsó helyén zárt.

A FIFA azt is közölte, hogy a 2014-es vb-nek köszönhetően rekordot jelentő 2 milliárd dolláros bevétellel zárták az évet. A brazíliai vb-vel zárult négyéves ciklus 337 millió dolláros nyereséget hozott, ebből 140,7 milliót a múlt évben könyvelhetett el a szervezet. A FIFA a profitból 91 milliót a tartalék növelésére fordít, amely így már 1,523 milliárd dollár. A részletes kimutatás szerint az előző két vb közötti időszakban 5,718 milliárd dollár folyt be a FIFA-hoz, ebből 2,096 milliárd 2014-ben. A kiadási oldalon 5,38 milliárd, illetve az előző évre vonatkozóan 1,955 milliárd szerepel.

Rovatok