Index Vakbarát Hírportál

Scala megszüntetné a FIFA végrehajtó bizottságát

2015. augusztus 18., kedd 16:45

Megszüntetné a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottságát Domenico Scala, a szervezet könyvvizsgáló és ellenőrző bizottságának vezetője.

A svájci menedzser radikális tervéről egy bennfentes információi alapján adott tájékoztatást a Reuters brit hírügynökség. Az elképzelés szerint a nagy hatalmú végrehajtó bizottságot egy menedzsment-bizottság és egy irányító-felügyelő bizottság váltaná fel. Utóbbinak tagjait a FIFA kongresszusán választanák meg a 209 tagszövetség képviselői.

Scala azt is javasolja az átalakuló FIFA-nak, hogy a tisztségviselők legfeljebb három-négyéves mandátumot kapjanak.

A FIFA tisztújítás előtt áll, mivel a május 29-ei szavazáson ötödik ciklusára megválasztott Joseph Blatter június 2-án lemondott posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket.

A május végi kongresszus nyitónapját megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.

Rovatok