Index Vakbarát Hírportál

Kitiltották a szerb szurkolókat az albániai Eb-selejtezőről

2015. október 1., csütörtök 18:06

Nem vehetnek részt szerbiai szurkolók az albán-szerb Európa-bajnoki selejtezőn jövő csütörtökön - jelentette be Ilir Shulku, az albán labdarúgó-szövetség főtitkára csütörtökön.

A hatóságok korábban a legmagasabb kockázatúvá nyilvánították az elbasani meccset a tavalyi belgrádi találkozón történtek miatt, és bejelentették, hogy az újabb botrány elkerülése érdekében azokat a szurkolókat, akik a legkisebb incidenst is elkövetik, azonnal eltávolítják a stadionból.

Az Elbasan Aréna környékét öt mesterlövész és egy helikopter is figyeli majd.

Ilir Shulku elmondta, hogy mindössze 70, Szerbiából érkező egyetemista vehet részt a mérkőzésen, amiről korábban kötött megállapodást Belgrád és Tirana. Közölte azt is, hogy a belépőjegyek iránt óriási volt az érdeklődés, akár 100 ezer jegyet is eladhattak volna, ám az Elbasan Aréna lelátóin csak 12 800 szurkoló számára van hely, írja az MTI. 

 2014. október 14-én Belgrádban a szerb-albán selejtező a mérkőzés a 41. percben félbeszakadt, miután valaki egy quadrokopterrel Nagy-Albániát ábrázoló zászlót irányított a pálya fölé, ami miatt verekedés tört ki a játékosok között, és a szurkolók is csatlakoztak hozzájuk.

A nézők megdobálták az albán labdarúgókat, akik az öltözőbe menekültek, és nem akarták folytatni a meccset. Egyórás szünet után a bíró a mérkőzést végleg lefújta. A Nagy-Albánia eszméje azért sérti a szerbeket, mert az Albániában, Koszovóban, Macedóniában és Görögországban élő albánok egy államban való egyesítését jelenti.

A szerbek azonban nem ismerik el a többségében albánok lakta Koszovó függetlenségét sem, mert az szerintük Szerbia tartománya.

Rovatok