Index Vakbarát Hírportál

Megállapodtak az olimpiai stadion költségeiről

2015. december 1., kedd 15:42

A 2020-as tokiói olimpia központi stadionja 158 milliárd jenből, azaz 1,3 milliárd dollárból épül majd fel. A keddi megállapodás értelmében a költség negyedét a város állja, míg a felét a kormány biztosítja, a maradék 25 százalékot pedig a sportfogadásból befolyó összegből fedezik, írta az MTI.

A japán kormányra és az olimpiai szervezőkre óriási nyomás nehezedett az elmúlt időszakban, miután kiderült, hogy a nyertes pályázatban a Nemzeti Stadion megépítése a korábban becsültnél kétszer drágább, 2,1 milliárd dollár lenne. Az illetékesek a kritikákra reagálva folyamatosan próbáltak faragni a költségeken, ám új tervpályázatot nem akartak kiírni, mondván, arra már nem lenne idő.

Júliusban aztán mégis bejelentették, hogy nem fogják megépíteni az iraki-brit építész, Zaha Hadid által megálmodott létesítményt, a megnövekedett költségek miatt pedig szeptemberben lemondott Simomura Hakubun sportminiszter.

Az új terveket várhatóan az év végén fogadja el az illetékes testület, az építkezés pedig 2017 elején kezdődhet meg. Az új létesítmény az 1964-es ötkarikás játékoknak otthont adó Nemzeti Stadion helyén fog állni.

Rovatok