Index Vakbarát Hírportál

Nézők nélkül rendezhetnek Eb-meccseket, ha terrorveszély lesz

2016. március 2., szerda 18:48

A tavaly novemberi párizsi terrortámadás miatt a franciaországi Európa-bajnokság szervezői növelték a biztonsági kiadásokat. Jacques Lambert, a szervezőbizottság elnöke szerdán elmondta, hogy az eredeti tervekhez képest 15 százalékkal növelik a költségvetést, így az akár a 34 millió eurót is elérheti.

"A biztonság rendkívül lényeges kérdés, de nincsenek álmatlan éjszakáim emiatt, hidegvérrel kezeljük a helyzetet" - mondta száz nappal az Európa-bajnokság kezdete előtt Lambert, aki az 1992-es albertville-i téli olimpián a biztonsági terület felelőse volt.

Már döntöttek a válogatottaknak otthont adó szállodák biztonságának fokozásáról, a szurkolóknak pedig minden mérkőzés előtt kettős ellenőrzésre kell számítaniuk a stadionoknál. A szervezők a francia hatóságokkal együttműködve jelentős őrizetet ígérnek a közterületi szurkolói zónáknál is.

Az UEFA kedden közölte, hogy az Eb-n terrorveszély vagy  támadás esetén másnap és nézők nélkül rendezhetik meg az adott mérkőzést. Lambert most ugyanakkor leszögezte, hogy jelenleg nem aggódnak e miatt.

Franciaországban jelenleg is tart a rendkívüli állapot, amelyet a parlament a közelmúltban május 26-ig meghosszabbított. A jegyeladásokat ez nem befolyásolta, és mintegy másfél millió külföldi szurkoló érkezésére számítanak.  "Nem volt pánik, senki nem kérte, hogy váltsuk vissza a jegyét" - említette a szervezőbizottság vezetője. 

A tornán a magyar válogatott is ott lesz, és Ausztriával, Izlanndal és Portugáliával játszik majd. 

Rovatok