Index Vakbarát Hírportál

Áder kinevezte Mocsai Lajost a TE rektorává

2014. december 17., szerda 22:39

Áder János köztársasági elnök szerdán aláírta Mocsai Lajos kinevezését a Testnevelési Egyetem rektorává, írja az MTI.

Az államfő 2017. december 16-áig bízta meg a rektori teendők ellátásával a korábban a magyar férfi és női kézilabda-válogatott szövetségi kapitányaként is dolgozó szakembert.

Mocsai Lajost, aki 1978 óta tanít az intézményben, november elején Csende Zsolttal szemben az egyetem szenátusa választotta meg rektorjelöltnek. Ezután Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere javasolta kinevezését a köztársasági elnöknek.

Mocsai Lajos 36 éve foglalkozik sporttudományokkal. A 2007 óta a TF egyetemi docenseként is dolgozó szakember számos hazai és nemzetközi konferencia visszatérő előadója, valamint több sporttudományi kutatás résztvevője.

A 60 éves szakember négy olimpián, 11 világ- és Európa-bajnokságon vett részt a férfi, illetve a női kézilabda-válogatott szövetségi kapitányaként. 1989 és 1998 között a Német Kézilabda Szövetség edzőképző kurzusain vezető tanárként tartott számos előadást.

A docens rektori kinevezéséhez arra is szükség volt, hogy módosítsa a parlament a felsőoktatási törvényt, mert korábban csak egyetemi tanár lehetett rektor.

Rovatok