Index Vakbarát Hírportál

Peking vs Almati az olimpiáért, szoros lesz

2015. június 10., szerda 19:11

Szoros versenyre számít a 2022-es téli olimpia helyszínéről döntő szavazáson John Coates, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) alelnöke.

    "Ezt korábban nem gondoltam volna" - jegyezte meg Coates azt követően, hogy véget ért Lausanne-ban az a kétnapos meghallgatás, amelyen a rendezést megpályázó Peking és a kazah Almati mutatta be prezentációját 85 NOB-tag jelenlétében.
    Coates véleményét osztotta Dick Pound kanadai NOB-tag is.
    "A tagok nagy része úgy érkezett ide, hogy azt gondolták, az ügy eldőlt Peking javára. Ez azonban kétségkívül éles verseny lesz, ami sokakat meglepett."
    A NOB szemlebizottságának egy hete nyilvánosságra hozott értékelése - amely a helyszíni vizitek alapján készült - nem rangsorolt, de Peking rendezése mellett hozott fel több érvet.
    A dokumentum a pekingi pályázat hibái között említette a légszennyezettséget és azt, hogy a Szungsan Nemzeti Parkhoz közeli területen rendeznék az alpesisí- és a bobversenyeket, ami környezetvédelmi szempontból problémákat vet fel. A jelentés a lehetséges akadályok közé sorolta a műhótól való függőséget, amely szintén környezeti beavatkozással járna, bár hozzátette, "látványos lenne síversenyeket rendezni nagy zöld területek közepén".
    Craig Reedie, a NOB alelnöke úgy véli: noha a műhó használatával kapcsolatban vita alakult ki, szakértők szerint a versenyzők szempontjából jobb lenne a műhó.
    Az értékelésben a kínaiak 1,5 milliárd dolláros (438 milliárd forint) olimpiai költségvetését "alacsonyabb rizikójúnak" ítélte a szemlebizottság, mint a kazahok 1,7 milliárd dolláros (492 milliárd forintos) büdzséjét.
    A NOB július 31-én, Kuala Lumpurban dönt a 2022-es helyszínről. Amennyiben Peking nyer, az első város lesz, amely a nyári ötkarikás játékok megrendezése után a téli olimpiának is otthont ad. (MTI)

Rovatok