Index Vakbarát Hírportál

Jövő héten dönt a parlament a 2024-es olimpiáról

2015. június 29., hétfő 18:55

Jövő hétfőn tárgyalja az Országgyűlés a 2024-es olimpia és paralimpia budapesti megrendezésére vonatkozó pályázati szándék támogatásáról szóló határozati javaslatot, írja az MTI. 

A Házbizottság hétfői ülésén - a Fidesz-KDNP, az MSZP, az LMP és a Jobbik támogatása mellett - megszavazta a házszabálytól való eltérés lehetőségét, mert valamennyi parlamenti frakcióval rendelkező párt egyetért abban, hogy az olimpiarendezés kérdésével rendkívüli sürgősséggel kell foglalkozni. 

A határozati javaslatban az áll, hogy az Országgyűlés támogatja a Fővárosi Közgyűlés, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Paralimpiai Bizottság szándékát, hogy megpályázza a 2024-es olimpia rendezését. 

A MOB a február 6-i közgyűlésén úgy döntött, javasolja Budapest városának és Magyarországnak, vizsgálja meg a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésének lehetőségét, majd június 10-i közgyűlésen arról határozott, hogy támogatja a 2024-es olimpia és paralimpia pályázati szándéknyilatkozatának benyújtását.

Múlt kedden a Fővárosi Közgyűlés többséggel elfogadott határozatában úgy döntött, hogy támogatja Budapest pályázati szándékát. A 2024-es játékokra idén szeptember 15-ig lehet jelentkezni, a házigazdáról 2017-ben Limában dönt a NOB. Eddig Boston, Hamburg, Róma és Párizs jelezte, hogy versenybe száll a rendezés jogáért.

Rovatok