Index Vakbarát Hírportál

A NOB hatékonyabb doppingellenes rendszer kidolgozására kérte a WADA-t

2016. október 8., szombat 17:34

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) erőteljesebb, hatékonyabb, átláthatóbb és egységesebb rendszer kidolgozására kérte a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget (WADA), írta az MTI.

A WADA elnöke, Craig Reedie szombaton beszámolt róla, hogy szervezetének egy olyan globális rendszer felállítása a feladata, amelynek keretében tesztelik a sportolókat és megnövekedő hatáskörüknél fogva meg is büntethetik a vétkeseket, illetve szervezeteket.

Reedie világossá tette, hogy a WADA átvenné a doppingellenőrzés feladatait a nemzeti és a nemzetközi sportszövetségektől. Hozzátette, az új rendszer a 2018-as pjongcsangi téli olimpiától kezdve működhetne. A szakszövetségek a doppingvétséggel vádolt versenyzőik fellebbezésével sem foglalkozhatnának a tervezet szerint, ez a feladat a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) hatáskörébe kerülne.

A NOB a reformok végrehajtásáért cserébe jelentősebb anyagi támogatást ígért az ügynökségnek, amely a november 19-én és 20-án sorra kerülő glasgow-i vezetőségi ülésén vitatja meg a felkérést. A szervezet jelenleg 27 millió dolláros (7,4 milliárd forint) éves költségvetéssel működik.

A NOB és a WADA kapcsolata a nyári, Rio de Janeiró-i olimpia előtt megromlott, ugyanis az ügynökség - a Richard McLaren kanadai jogász által vezetett testület jelentése alapján - kezdeményezte minden orosz sportoló kitiltását az ötkarikás játékokról, a NOB viszont ennek egyénenkénti eldöntését a nemzetközi sportági szövetségekre hárította. A McLaren-jelentés államilag támogatott, rendszerszintű doppingolással vádolta Oroszországot. A teljes vizsgálati anyagot várhatóan október végén hozzák nyilvánosságra.

Rovatok