Index Vakbarát Hírportál

Enélkül senki nem pályázott volna a 2024-es "budapesti olimpiára", felkészül Katar

2016. november 15., kedd 11:54

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke azt mondta, el tudja képzelni, hogy Katar a jövőben olimpiát rendezzen.

Csak Kataron múlik

- mondta.

Tehát Katarban. Ahol nyáron akár 50 fok is lehet. De akármennyire is nevetségesnek tűnik elsőre, a NOB elnökének szavai komoly szándékot mutatnak, de korántsem nyitottságról, hanem a kétségbeesésről tanúskodnak. Na meg persze a sportvilágban jelen lévő korrupcióról.

Mindeközben: a dopping és Katar

 Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) négy hónapra felfüggesztette a dohai doppinglabor vizsgálati engedélyét. A döntés oka, hogy a közel-keleti laboratórium nem felel meg a WADA legfrissebb, szigorított előírásainak.

"Nem arról van szó, hogy csaltak volna, egyszerűen csak egy eljárási hiba jelenti a gondot, amit viszont ki kell javítaniuk. Ez a négy hónapos időszak elég lesz arra, hogy megtegyék a szükséges lépéseket, és újrateszteljék az elmúlt időszakban levett mintákat" - mondta a WADA vezérigazgató-helyettese, Rob Koehler Dohában a közgyűlésen.

De nézzük, hogyan jutott Bach ezekre a gondolatokra:

„Csak Kataron múlik. De én el tudom képzelni, hogy az ország pályázzon." Bach Dohában, a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetsége (ANOC) közgyűlésén megvédte az Agenda 2020 programot is, amely az ötkarikás játékok gazdaságosabb lebonyolítását célozza. Szerinte e nélkül nem akadt volna pályázó a 2024-es nyári olimpiára, amelyre Budapest, Los Angeles és Párizs kandidál - Hamburg és Róma korábban visszalépett.

Ha így nézzük, tényleg lehet, hogy 2028-ra tényleg csak Katar marad.

Persze Katar már annyi mindent szervez, hogy lassan szinte a kétezres évek sport nagyhatalmává válik, kézilabda-vb-t rendezett, amelyen összevásárolt kézilabdacsapatával döntőt játszott, az idén kerékpáros világbajnokságot, aztán atlétikai vb-t fog 2019-ben.

És a legnagyobb sporteseményt, a 2022-es futball-vb-t is ők rendezik, amelynek odaítélésénél semmi más sem mutatja, mennyire csak másodlagos szempont volt a sport, hogy már jóval a rendezés odaítélése után találták ki, hogy a nagy nyári hőség miatt akkor majd nem nyáron, hanem november-decemberben tartják. 

A közel-keleti arab emírség a 2016-os és a 2020-as nyári játékok megrendezése iránt is érdeklődött, de már az előválasztás során kihullott a rostán, írja az MTI. A 2024-es helyszínről jövő szeptemberben, Limában dönt a NOB.

Rovatok