Index Vakbarát Hírportál

Párizs az Eiffel-torony 300 millió eurós felújítását dobta be az olimpiáért

2017. január 17., kedd 22:01

Az Agenda 2020 olcsó olimpiát ígért, ennek ellenére egy jobban licitálnak egymásra a pályázó városok. Los Angeles kétstadionos megnyitót ígért, Párizs az Eiffel-torony 300 millió eurós felújítását dobta most be érvként, hogy rá szavazzanak majd.

A felújítást Párizs polgármestere, Anne Hidalgo jelentette be. A tervek szerint évi 20 milliót költenének a város jelképére, tehát 15 év alatt készülne el megújult torony. A város minden évben költ fenntartásra, de a bejelentett összeg 45 százalékkal nagyobb, mint a korábbi.

A tervek szerint új, fedett fogadócsarnokot alakítanak majd ki, felújítják a torony egyik szintjét, a liftek egy részét is kicserélik, fejlesztik a világítást, és a biztonságon is javítanak.

A párizsi önkormányzat az évi 6-7 millió látogatót fogadó Eiffel-tornyot elsősorban az olimpia reményében és a 2025-ös World Expo miatt újítja fel. Párizs ellenfele a 2024-es nyári olimpiáért Budapest és Los Angeles. Azért kampányolnak a franciák, hogy pont száz évvel az előző rendezésük után újra ők legyenek a házigazdák.

Rovatok