Index Vakbarát Hírportál

Negyedik lett a női tőrválogatott az Eb-n

2017. június 16., péntek 15:53

A negyedik helyen végzett a magyar női tőrválogatott a grúziai vívó Európa-bajnokságon, írta az MTI.

A Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Mohamed Aida, Knapek Edina összeállítású együttes azután, hogy a negyeddöntőben egy tussal legyőzte az esélyesebb franciákat, majd a papírformának megfelelően kikapott a világ- és Európa-bajnoki címvédő oroszoktól, a helyosztón a németekkel csapott össze.

A magyarok nagyon nehezen találtak fogást ellenfelükön, alig-alig sikerült eredményes akciót vezetniük, így az első kör - három asszó - után 4-15, az összecsapás kétharmadánál pedig 7-30 volt az állás. A maradék három párban ugyan összejött 11 tus, de így is nagyon simán nyertek a németek. A mérkőzést a Mohamed, Kreiss, Lupkovics hármas kezdte, majd utóbbi helyére beállt Knapek, de ő sem tudott javítani a helyzeten.

Női tőr, csapat:

Negyeddöntő:

Magyarország-Franciaország 37-36

Elődöntő:

Oroszország-Magyarország 45-27

Olaszország-Németország 45-36

A 3. helyért:

Németország-Magyarország 45-18

Korábban a Rédli András, Bányai Zsombor, Siklósi Gergely, Somfai Péter összeállítású magyar együttes a nyolcaddöntőben magabiztosan verte a dánokat, a következő körben azonban egy sokkal nehezebb rivális, a 2015-ben világbajnok ukrán négyes várt rá. Az első mérkőzéshez hasonlóan a csapatból ezúttal is Somfai maradt ki.

Az összecsapást mindkét gárda óvatosan kezdte, az első három párban egyik vívó sem vállalt fel kockázatott, így gyorsan, tus nélkül értek véget a miniasszók. A nulláról a negyedik pár hozott elmozdulást, ám nem úgy, ahogy a magyarok remélték.

Siklósi 5-2-re kapott ki ekkor, s a folytatásban kisebb lejtőre került a csapat, ugyanis Bányai 5-10-nél (3-5) zárt, míg Rédli 11-19-nél (6-9). Ekkor nem sok jel utalt arra, hogy visszajöhet a meccsbe a magyar válogatott, ám Bányai három tust faragott a hátrányból, majd a 18-23-nál következő Siklósi folyamatosan közelítette riválisát, végül 31-33-nál, mindössze kéttalálatnyi mínusznál adta át a pástot a befejező ember Rédlinek. A csapatban világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes, egyéniben Eb-győztes Rédli András ezúttal azonban nem tudta folytatni a jó sorozatot, az elején nem találta ellenfelét, Bogdan Nyikisint, aki egylámpás találatokkal elhúzott, így Ukrajna végül 45-39-re győzött.

A magyar csapat az 5-8. helyért kiírt helyosztókon előbb az olimpiai ezüstérmes, ám a csehektől meglepetésre vereséget szenvedett olaszokkal mérkőzik. 

Férfi párbajtőr, csapat:

Negyeddöntő:

Ukrajna-Magyarország 45-39

Nyolcaddöntő:

Magyarország-Dánia 45-36

Rovatok