Index Vakbarát Hírportál

Ezt a győzelmet a sírból hoztuk vissza

2015. április 23., csütörtök 19:13 | aznap frissítve

Az olaszok elleni bravúr most ér igazán sokat, hogy az ukránokat is verte a magyar jégkorong-válogatott. A döntetlen is elég az A-csoporthoz szombaton a házigazda lengyelekkel szemben, akik 3-2-re kaptak ki a kazahoktól. Utóbbi ország már fel is jutott.

Elképesztő sikert aratott a magyar hokiválogatott, a krakkói, divízió I/A csoportos jégkorong-világbajnokságon, nem azzal, hogy 4-2-re legyőzte Ukrajnát, hanem ahogy.

A magyar csapat parádés kezdés után nagyon elszúrta a második harmadot,

de a legvégén a szív diadala volt, egy újabb lépés az A csoportos világbajnokság felé.

A válogatott az első harmadban ott folytatta, ahol az olaszok ellen abbahagyta, erőtől duzzadva esett neki az ukránoknak, miközben igyekezett már a pálya közepén megszűrni a támadásaikat. Ebbe sok munkát az elején nem kellett belefektetni, hiszen ellenfelünk alig tudta elhagyni a saját védekező harmadát. Olyannyira, hogy csak a 10. percben lőttek először a kapunkra.

Sorra dolgoztuk ki a nagyobbnál nagyobb lövőhelyzeteket, de csak nem sikerült bevenni Zaharcsenko kapuját. Aztán a harmad második felében bátrabban jöttek fel az ukránok is. Igaz, Rajna Miklós magabiztos volt, de akadt neki is dolga. Hiába játszottunk nagy fölényben, húsz perc után egyetlen góllövő neve sem szerepelt az eredményjelzőn.

Úgy mentünk bele a második harmadba, hogy emberhátrányban voltunk, és az ukránok elkapták a lendületet. Hiába egészültünk ki, elkezdtünk kapkodni.

Előbb egy emberhátrányból kaptunk gólt, majd sokadik elhibázott védekezésünket büntették góllal.

Ebben a játékrészben nem találtuk a játékunkat, hiányzott az összeszokottság, esetleges lövéseink sorra célt tévesztettek. Vagy éppen a szerencse pártolt el mellőlünk, kétszer is a kapuvas mentette meg az ukránokat a góltól. Aztán nem sokkal a vége előtt egy kapuson lelassuló korongot Sarauer húzott be közelről a kapuba - jobbkor nem is tehette volna, lélektanilag nagyon fontos pillanatban volt higgadt -, így csak egygólos hátránnyal vártuk az utolsó játékrészt.

Az utolsó harmad első felében nem lett jobb a játékunk, sok volt a pontatlan passz, ezekből rendre lekontráztak minket. A támadásépítésbe is rengeteg hiba csúszott. Emberelőnybe kerültünk, sőt kettősbe. Végül Kóger révén csak sikerült ezt kihasználni - Sarauer zseniálisan passzolt vissza a kapu mögül, Kóger pedig hatalmas erővel bombázott a felsőbe -, és maradt még közel nyolc percünk a fordításra.

Az utolsó négy percben aztán rengeteg minden történt.

Előbb Sarauer a kapus lába között ütötte be a korongot, de a kapu elmozdulása miatt videóztak a bírók, végül megadták.

Alig telt el pár másodperc, Banham kiállítása miatt megint hátrányba kerültünk. Az ukránok nagyon gyorsan kihasználták, de magas bottal szerezték a találatot. Ezt már sokkal hosszabban videózta a zsűri, és ezt nem adta meg.

Az eset tényleg megkétszerezte a magyarok erejét, Sofron szerzett korongot még emberhátrányban, kilépett vele és olyan erővel lőtte rá, hogy a korong átcsúszott az ukrán kapus lábai között. 4-2, innen már nem veszíthettünk.

Nagy győzelem volt, és ha pontszámban nem is jelent sokat a végelszámolásnál, lelkileg viszont szárnyakat adhat.

Az olaszok meglepő, Japánok elleni veresége ugyanis azt is jelenti, hogy a lengyelek elleni, szombat esti meccs dönt majd a feljutásról. Aki nyer, ott lesz jövőre Oroszországban, az A csoportos világbajnokságon.

Ha így haladunk tovább, szombaton ünnepelni fogunk.

A magyar-ukrán meccs góljai

Magyarország-Ukrajna 4-2 (0-0, 1-2, 3-0)

Krakkó, Tauron Arena, 3774 néző.

Gólszerző: Sarauer (Banham, Gőz, 36:44), Kóger (Sarauer, Hári, 51:26), Sarauer (Kóger, Sofron, 56:05), Sofron (Kiss D. emberhátrányból, 57:15), ill. Blagi (Mihnov, Kugut, emberelőnyből, 24:36), Gidnyenko (Mihnov, Blagi, 34:19)

A csoport állása:

1 Kazahsztán 4 4 0 0 0 20:6 12
2 Magyarország 4 3 0 0 1 12:10 9
3 Lengyelország 4 2 0 0 2 8:7 6
4 Olaszország 4 1 1 0 2 7:9 5
5 Japán 4 1 0 0 3 7:15 3
6 Ukrajna 4 0 0 1 3 7:14 1

Rovatok