Index Vakbarát Hírportál

Harminc százalékkal csökken a hoki-vb állami támogatása

2015. október 29., csütörtök 15:23

A 2016-os oroszországi jégkorong-világbajnokság költségvetési támogatása az eddig kalkulált összeg csaknem egyharmadával kevesebb lesz, írta az MTI.

A moszkvai sportminisztérium csütörtöki bejelentése szerint 300 millióról várhatóan 210 millió rubelre csökken a korábban kilátásba helyezett summa. Az állami támogatás tervbe vett megnyirbálását a tárca azzal magyarázta, hogy vannak még fontosabb projektek, amelyekre kell a pénz, így mindenekelőtt a jövő nyári riói olimpiára való felkészülés. Az orosz sportminisztérium közlése szerint az ötkarikás játékoknak már az előkészületei is sokba kerülnek.

Október közepén Vitalij Mutko orosz sportminiszter azt jelentette be, hogy a 2016-os hoki vb teljes költségvetése 1,2 milliárd rubel (közel 5,2 milliárd forint) lesz. Oroszország - a szovjet időket is beleszámolva - hetedik alkalommal ad otthont hoki vb-nek, ötször Moszkva volt a rendező, egy ízben pedig Szentpétervár fogadta a világ legjobbjait.

A jövő évi világbajnokságot, amelyen Magyarország nemzeti együttese is indul, május 6. és 22. között bonyolítják le. A magyar csapatnak szentpétervári csoportellenfelei között lesz a címvédő, egyben olimpiai aranyérmes kanadai gárda, továbbá Finnország, az Egyesült Államok, Szlovákia, Fehéroroszország, Franciaország és Németország válogatottja.

A vb másik, moszkvai csoportjába kapott besorolást a világbajnoki ezüstérmes orosz csapat, valamint a svéd, a cseh, a svájci, a lett, a norvég, a dán és a kazah együttes.

Rovatok