Index Vakbarát Hírportál

Két játékossal és egy harmaddal volt jobb Szlovákia

2016. május 7., szombat 13:51

Lejátszotta első meccsét a magyar jégkorong-válogatott Szentpéterváron. Ezúttal Szlovákia komoly energiákat mozgatott meg, és viszonylag simán nyert. Ahogy megfogalmaztuk korábban, nem ez volt a sorsdöntő meccs a számunkra. Azt is fel kell jegyezni, hogy voltak a meccsnek olyan periódusai, amikor nemcsak megszorítottuk, hanem meg is leptük ellenfelünket.

Az viszont döntő volt, hogy a szlovákok NHL-es (vagy korábbi tengerentúli) sora, az edmontoni Andrej Sekera, a detroiti Tomas Jurco és a korábbi New York Islanderses Martin Marincin 6 pontot hozott össze a 60 perc alatt. Közülük is a Jurco-Sekera páros volt az (2 gól, 2 gólpassz), akikkel nem tudtunk mit kezdeni.

Valamint azzal, hogy az első két harmadban a magyar csapat az öltözőben ragadt: az első játékrész első 6-8 percében, de a második elején is bepréseltek minket a szlovákok.

Sekeráék már a meccs elején megmutatták, hogy ezt a meccset most tényleg nagyon komolyan veszik. Alig sikerült a harmadunkból is kijönni, aztán az első gól is megszületett, egy volt NHL.es, Martin Marincin révén. De pont nem az jött, hogy megtörtünk volna. Aztán mi is megkaptuk az előnyt, amelyet a visszajátszás tanúsága szerint Galló Vilmos adta, az IIHF egyelőre Frank Banhamnek adta.

Lehetett fokozni a tempót az egyenlítő gólunk után a szlovákoknak akadtak komoly problémái. De hiába rohantunk, végül egy szédületes, megpattanó Sekera-bomba után megint ott volt az előny.

A második játékrész nagy része kísértetiesen hasonlított az elsőre. Az elején még  partiban voltunk nagyobb nevű ellenfelünkkel, sokat ütköztünk, jól építettünk fel támadásokat. Aztán elkezdett fogyni a levegő és az Andrej Sekera-Tomas Jurco páros megint összehozott egy gólt. Az első harmadban 11-6, a másodikban 11-4 volt a kapura lövések aránya. És ez azért elég kevés volt.

A harmadik harmad aztán az elejétől a miénk volt, Vas János bátor elkorcsolyázása, vagy Dudas Jesse lövése mutatta még nincs ennek a meccsnek vége. A harmad közepén előfordult, hogy a szlovákok csak nyomozták a korongot. Borzasztóan megnyomtuk az utolsó perceket, volt három előnyünk is egymás után. Csakhogy ezek mind kimaradtak, a végén egy üres kapus gól végleg megpecsételte a sorsunkat.

A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Rich Chernomaz szövetségi kapitány is azt emelte ki, hogy a magyar csapatban nem volt NHL-szinthez szokott játékos, ennyivel voltunk gyengébbek. „Idegesen kezdtünk, majd a bekapott gól után magunkhoz tértünk, és egyenlítettünk. A második harmadban a szlovákok jobbak voltak, jól védekeztek, és percekig beszorítottak bennünket. A harmadik harmadban játszottunk a legjobban, emberelőnyöket harcoltunk ki, de sajnos, nem tudtuk ezeket gólra váltani. Ez a helyzet, amikor a legjobbak között szerepelsz” - mondta Chernomaz, aki hozzátette, hogy ha végig úgy játszi a válogatott, ahogy a szlovákok ellen, akkor elégedett lesz.

Nem sikerült a bravúr, vereség lett a sokkal esélyesebb Szlovákia ellen, de ez a meccs, főleg annak az utolsó harmada megjelölte az utat. Keményen ütközni, harcolni a korongért, sokat korcsolyázva sok helyzetet és lövést kialakítani. Gyakorolhatjuk is rögtön vasárnap: ellenfelünk az a Kanada lesz, amely az első meccsén simán átgázolt az amerikai válogatotton, 5-1-re verte őket. A mérkőzés szintén 11.15-kor kezdődik, azt is élőben követheti az Indexen.

Magyarország-Szlovákia 1-4 (1-2, 0-1, 0-1)

Szentpétervár. 

Gólszerző: Fank Banham (Galló Vilmos, Bartalis István), ill. Tomas Marcinko (Dominik Granak, Vladimir Dravecky), Tomas Jurco (Andrej Sekera, Martin Maricin), Andrej Sekera (TOmas JUrco, Martin Maricin), Patrik Lusnak (üres kapus gól).

Rovatok