Index Vakbarát Hírportál

Ifjabb Ocskay Gábor halhatatlan lett

2016. május 22., vasárnap 11:38

Ifjabb Ocskay Gábort az IIHF, a nemzetközi jégkorong-szövetség már tavaly a sportág halhatalanjai közé választotta, de a hivatalos ceremóniát vasárnap, helyi idő szerint délben rendezték a moszkvai Radisson Royal Hotel Ukrainaban. Ocskay mellett olyan korábbi játékosok, mint a szlovák Peter Bondra, az orosz Szergej FJodorov és Valei Kamenszkij, a finn Ville Peltonen, valamint két edző Pat Quinn és Ben Smith is halhatatlan lett.

A 2009-ben elhunyt ifj. Ocskay Gábor a Richard Bibi Torriani-díjat kapta meg, amelyet a nemzetközi szövetség egy nem kiemelkedő jégkorongnemzet sportolójának ítél oda évről-évre. 

Ocskay 17 évesen mutatkozott be a válogatottban, 1993 és 2009 között csak az Alba Volánban hokizott, nevét ma az EBEL-es klub jégcsarnokar őrzi. 1993 és 2008 között folyamatosan, 16 világbajnokságon vett részt. A saporrói feljutás részese volt, de a Svájcba kijutó válogatottat már nem láthatta. 2009. március 25-én hunyt el.

Az IIHF Hockey Hall of Fame-nek eddig két magyar tagja volt, Pásztor György 2001-ben, Schell László 2009-ben került a halhatatlanok közé.

(Borítókép: Ocskay Gábor jégkorongozó saját mezét tartja amikor rózsaszín jéghokis mezeket és ütőket árvereznek el amelyek ellenértékét a Magyar Rákellenes Liga és az Egészség Hídja Összefogás nevű szervezet kapja meg. Budapest 2007. január 12. Beliczay László / MTI)

Rovatok