Index Vakbarát Hírportál

Nem sikerült ötödször is verni az osztrákokat

2017. április 24., hétfő 21:51

Magyarország elveszítette a második meccsét a kijevi divízió I/A csoportos jégkorong-világbajnokságon. 3-1-re kapott ki Ausztriától, amely két gólt emberelőnyből, egyet pedig emberhátrányból ütött. Egymás után négyszer vertük Ausztriát, most nagyon fontos lett volna, de nem sikerült.

Valahogy úgy állt neki ennek a meccsnek mind a két válogatott, ahogy az osztrákok kapitánya, a svájci Roger Bader megjósolta. Ők ismernek minket és mi ismerjük őket, senki semmi meglepőt nem tud mutatni a másiknak. És alapvetően így is alakult a meccs. 

Azért mi nagyon meglepődtünk attól, ahogy emberelőnyben Thomas Raffl egy szenzációs mozdulattal elhúzta a korongot, aztán tette be Rajna Miklós mellet az első harmad negyedik percében. 

Pedig volt olyan szerencsénk, hogy kétszer is kettős emberelőnyt kaptunk. Mondjuk ez legyen az osztrákok gondja, a két kapitány is pontosan ezt emelte ki a meccs előtti sajtótájékoztatón, hogy a felesleges és buta emberhátrányokat kell elkerülni. Hát ezt éppen az osztrákoknak nem sikerült elkerülni és Dansereau így tudott egyenlíteni. 

Aztán következett a második harmad, amelyben volt 21 lövés, pontosan egy tucat a mi oldalunkon, de igazi ziccer talán csak egy, amikor Dansereau lépett ki, de védte a lepkéssel Starkbaum. Ez a játékrész volt az a szituáció, amiről az osztrák kapitány beszélt. Őrült hajsza folyt a korong után, de igazi és mondjuk úgy felépített, kombinatív játék egyáltalán nem.

Hiába minden, ha mi is tudunk butaságot csinálni, Sarauer kiállítása és az osztrák emberelőny sajnos a gólelőnyt is meghozta. Vezetett Ausztria, amely kapott utána még előnyt, amelyet megint kihasználtak.

Maradt tíz perce a csapatnak.

A legnagyobb probléma az volt, hogy nem az osztrák harmadban volt a korong.

Kevés volt az ötlet, és ezt a meccset úgy buktuk e, hogy kétszer kaptunk hátrányban és egyszer meg előnyben gólt. Amitől féltünk és tartottunk bekövetkezett, négy emberhátrányos szituációt adni az osztráknak túl sok volt. A végén már az sem segített, hogy Rajna Miklóst lehoztuk. Majdnem kaptunk háromszor is üres kapus gólt, de végül is ez már mindegy volt.

Most az van, hogy az első Korea, amely a kiesés elkerüléséért érkezett Kijevbe, ezzel szemben van hat pontja két forduló után. Utána jön az a három csapat, amelynek reális esélyt jósoltak a feljutásra: Magyarországnak, Ausztriának és Kazahsztánnak 3-3 pontja van, ahogy a lengyeleknek is. Egyedül Ukrajna áll két meccs után pont nélkül.

A kapitány okosabb játékot várt

Rich Chernomaz, a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya szerint elkerülhető lett volna az Ausztria elleni vereség. Hogy mit kellett volna másképp csinálni, azt már ő mondja el: 

„Mindkét csapat jól kezdett, ám elkerülhető gólt kaptunk, aztán a kettős előnyt belőttük. A második harmadban jól szűrtük meg a támadásokat, ám a végén 1-1-nél szükségtelen kiállítást szedtünk össze a támadóharmadban, ezt pedig belőtték. Okosabban kellett volna játszani, és nem túlkomplikálni a helyzeteket.”

Kedden teljes forduló jön. Mi Dél-Koreával játszunk 16 órától, előtte a kazahok a lengyelekkel, majd utánunk az ukránok az osztrákokkal. Az eddigi meccseket látva itt még bármilyen eredmény születhet, így nincs veszve semmi.

Magyarország-Ausztria 1-3 (1-1, 0-0, 0-2)

Gólszerző: Dansereau (6:23), ill. Raffl (3:51), Hofer (44:33), Heinrich (47:21)

Rovatok