Index Vakbarát Hírportál

A botja beletört, de gólpasszt adott Horvatnak

2018. május 11., péntek 11:52

A csoportmeccsek felén van túl a mezőny a dániai A csoportos jégkorong-világbajnokságon, és akad meglepetés bőven. Kanada egy szétlövéses vereséggel kezdte a tornát, de lassan beindul a világ egyik legjobb csapata. Szerdán a házigazda dánok győzték le a finneket, csütörtökön pedig az csehek a nagy rivális, olimpiai bajnok oroszokat. A kanadai Connor McDavid pedig megmutatta, hogy valóban zseni.

Kanada 26-szor végzett eddig az élen a vb-n, az utóbbi három tornából kétszer. Dániában az Egyesült Államok ellen egy szétlövéses vereséggel kezdett, azóta viszont beindultak, három meccsen 22 gólt ütöttek, legutóbb csütörtökön ötöt a norvégoknak.

Connor McDavid három gólt vágott a norvégoknak, közte kettő olyat, amikor szegény norvég védők azt sem tudták hol a korong. A mozgását is nehéz volt követni, nem hogy a kezét. Előbb a kapu mögül visszakorcsolyázva ütötte a jobb alsóba.

Majd három védőt kicselezett, és estében vágta be. A másik két kanadai gólt a magyar származású vancouveri hokis, Bo Horvat szerezte, az első tőle McDavidéhez hasonlóan zseniális volt. A gólpassz abból jött, hogy egy norvég lövés kettétörte a kanadai védő botját, de a korong kipattant, épp Horvathoz, aki aztán világklasszisként cselezte ki a kapust is. Mindezt emberhátrányban. (A gól a legalsó videóban.)

A 21 éves McDavid egymás után második szezonjában jutott el száz pont fölé az NHL-es Edmontonban.

A nap meglepetése, hogy az olimpiai bajnok orosz válogatott hosszabbításban 4-3-ra kikapott a csehektől.

Az esélyesebb oroszok nemcsak először vesztettek pontokat, először kaptak gólt is a tornán, ugyanis előzőleg a franciákat és az osztrákokat 7-0-ra, míg a fehéroroszokat 6-0-ra verték. A csehek bravúrjához nagyban hozzájárult az NHL-ben néhány napja kiesett Boston Bruins két sztárja, David Krejci és David Pastrnak, akiknek ez volt az első meccsük a vb-n. A duó mind a négy gólban aktív szerepet vállalt, előbbi egy góllal és három gólpasszal, utóbbi két góllal - köztük a győztessel - és egy gólpasszal zárt.

A győztes gól sem mindennapi volt. Pastrnak előbb kiváló cselek után ütötte rá, de az orosz kapus még azt még védte, aztán nagyon trükkösen, az ellenfele lábszárára vágta, hátha bepattan, és be is pattant a kapuba a korong.

Eredmények, 4. forduló:

A csoport, Koppenhága:

Csehország-Oroszország 4-3 (2-1, 1-2, 0-0, 1-0)

Szlovákia-Franciaország 3-1 (1-0, 1-1, 1-0)

Az állás: 1. Svédország 12 pont, 2. Oroszország 10, 3. Svájc 9, 4. Szlovákia 7, 5. Csehország 6, 6. Franciaország 3, 7. Ausztria 1, 8. Fehéroroszország 0

B csoport, Herning:

Kanada-Norvégia 5-0 (3-0, 1-0, 1-0)

Egyesült Államok-Lettország 3-2 (1-1, 1-1, 0-0, 1-0), hosszabbítás után

Az állás: 1. Kanada 10 pont (26-6), 2. Egyesült Államok 10 (15-6), 3. Finnország 9, 4. Lettország 6, 5. Németország 5 (12-12), 6. Dánia 5 (7-15), 7. Norvégia 3, 8. Koreai Köztársaság 0

A csoportok első négy helyezettje bejut a negyeddöntőbe, a két utolsó kiesik a divízió I/A-osztályba, ahol a magyar válogatott is szerepel.

Rovatok