Index Vakbarát Hírportál

Egy 19 éves orosz olyan gólt lőtt az NHL-ben, mint még senki soha

2019. október 30., szerda 09:52

A jégkorong egyik leglátványosabb és egyben legszemtelenebb, de elég ritkán előforduló gólját lőtte meg a Carolina Hurricanes egyik játékosa az NHL legutóbbi játéknapján. Az orosz Andrej Szvecsnyikov egy úgynevezett lacrosse-gólt ütött, vagyis a korongot az ütője tollára vette, majd úgy vágta a kapuba (ezt michigani találatként is szokták emlegetni, mert az első ilyen, nagy figyelmet kapott gólt 1996-ban az egyetemi ligás Michigan Wolverines játékosa, Mike Legg lőtte).

Hogy mennyire ritka az ilyen gól, azt jelzi, hogy az 1917-ben létrehozott, tehát idén már 102. szezonjában járó, a világ első számú hokiligájának számító NHL-ben a Jégkorongblog szerint most először született ilyen találat (a videón nagyjából 2:55 perctől).

A Carolina Hurricanes-Calgary Flames meccsen ráadásul ez az 50. percben esett gól a hazaiak egyenlítését jelentette, miután Elias Lindholm a 14. percben a Calgarynak szerzett vezetést. Három perccel később ráadásul szintén Szvecsnyikov lőtt még egy gólt, és ezzel végül 2-1-re nyert is a Carolina. A csapat a keleti főcsoport 4. helyén áll, míg a legyőzött Calgary a 9. helyezett nyugaton.

A Carolina duplázója és egyben a történelmi gólszerző mindössze 19 éves, a nyugat-szibériai Barnaulban született, ez a második szezonja az NHL-ben. A balkezes szélső tavaly az NHL alapszakaszának mind a 82 meccsén játszott, 20 gólt lőtt és volt 17 gólpassza, majd a playoffban 9 meccsen még 3 gólt lőtt és volt 2 asszisztja. Idén elképesztő a mérlege, 12 meccsen 12 pontig jutott 5 gól, 7 gólpassz felosztásban.

Egy másik orosznak is nagy napja volt egyébként az NHL legutóbb fordulójában. A Washington Capitals sztárja, Alexander Ovecskin csapata mindegyik góljában benne volt a Toronto Maple Leafs ellen hosszabbításban 4-3-ra megnyert meccsen. Előbb adott két gólpasszt, majd lőtt két gólt, előbbivel egyenlítettek 3-3-ra, utóbbival, ami a hosszabbítás 4. percében született, meg is nyerték a meccset. Íme, a győztes gól.

Rovatok