Index Vakbarát Hírportál

Öngyilkos lett az egyik legnagyobb amerikai sportlegenda

2021. április 7., szerda 08:59

Több mint egy hónapig tartó vizsgálat után bejelentették, hogy önkezűleg vetett véget saját életének Mark Pavelich, az Egyesült Államok legendás, 1980-ban olimpiai bajnoki címet szerző jégkorongcsapatának egykori csatára.

A Minnesota állambeli Anoka megyei bíróság kimondta, hogy a 63 éves hokis halálát fulladás okozta, amelyet ő maga idézett elő március 4-én. Húga szerint Pavelich CTE-ben szenvedett, ami egy olyan agyi degeneratív betegség, amely a fejre mért sorozatos ütések és traumák miatt alakul ki. Számos korábbi jégkorongozónál (és amerikaifutball-játékosnál) mutatták ki ezt a típusú elváltozást, de szinte mindenkinél csak a tragédia utáni boncoláskor. 

A CTE hatására megváltozik az ember viselkedése, hangulatingadozás, depresszió és dühkitörések jellemzik, az öngyilkosság pedig sajnos szintén nem ritka jelenség. Pavelichet 2019 augusztusában a bíróság szociális otthonba küldte, miután horgászat közben rátámadt a szomszédjára, mert azt hitte, hogy meg akarta mérgezni a sörét. 

Pavelich életének legnagyobb sikere egyértelműen az 1980-as Lake Placid-i olimpián szerzett aranyérem volt. Mivel az ötkarikás játékokon csak amatőr sportolók játszhattak, Herb Brooks szövetségi kapitánynak egyetemista játékosokból kellett összeverbuválnia egy csapatot, amely aztán veretlenül nyerte meg a tornát. 

Az utolsó előtti mérkőzésen azt a szovjet válogatottat győzték le hatalmas meglepetésre, ami akkor toronymagasan a világ legjobb csapata volt, a világ legjobb játékosaival.

Ez a modern kori Dávid és Góliát-sztori a hidegháború kellős közepén természetesen országos szenzáció lett annak ellenére, hogy a jégkorong a mai napig a legkevésbé népszerű major sport az Egyesült Államokban. Az 1980-as bajnokok viszont olyanok, mint nekünk az Aranycsapat.

Pavelich az olimpián az összes játékos közül harmadik helyen végzett a gólpasszlistán, a szovjetek ellen ő adta az asszisztot Mike Eruzione győztes találata előtt.

Az ötkarikás játékok után Svájcban játszott egy évig, majd 1981-ben Herb Brooks a New York Rangershöz hívta, ahol 341 meccsen 318 pontot gyűjtött. A Brooksot váltó Ted Satorral (aki a magyar válogatott szövetségi kapitánya is volt) viszont nem jött ki jól, ezért „hazaigazolt” Minnesotába egy kis időre, majd ismét Európa felé vette az irány. Az 1991–92-es szezonban visszatért két meccs erejéig a San José Sharksba, majd visszavonult.

Ő az egyetlen amerikai játékos az NHL történetében, aki öt gólt lőtt egy mérkőzésen.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Rovatok