Index Vakbarát Hírportál

Nem sikerült a csoda, nem jutott ki az olimpiára a női hokiválogatott

2021. november 14., vasárnap 18:49

A magyar női jégkorong-válogatott 5–1-re kikapott a házigazda cseh csapattól a chomutovi olimpiai selejtező vasárnapi játéknapján, így nem jutott ki a pekingi játékokra.

Egyszerű volt a képlet: mivel mindkét csapat megnyerte első két összecsapását, így a találkozó győztese váltja meg a pekingi repülőjegyét. A magyarok helyzetét nehezítette, hogy szombaton 22.30-kor fejezték be a norvég elleni nehéz mérkőzésüket, míg a házigazda előző nap délután lépett pályára, és könnyen verte a lengyeleket.

Gyorsan, már 84. másodpercben vezetést szerzett az esélyesebb házigazda, egy centerezés után Klara Hymlarovának nem volt nehéz dolga. Egy rövid szakaszt leszámítva a csehek birtokolták többet a korongot, majd egy kapu előtti kavarodásnál Lenka Serdar emelt a hálóba. A rossz sorozat nem ért véget: hiába került emberelőnybe a magyar válogatott, és hozta el a korongot a támadóharmadban, ezzel Vendula Pribylova lépett ki, és nem hibázott.

A második harmadban is hasonló volt a forgatókönyv: a csehek irányították a játékot, a magyaroknak elvétve akadtak helyzetei. A 28. percben villámgyors akcióból a csehek két passzból a vendégkapu előtt teremtek, és Samantha Ahn Kolowratova Németh Anikó válla fölött a hálóba emelt.

Szinte hibátlanul védekezett a cseh válogatott, jól őrizte előnyét, és amikor a hajrában még egyszer emberelőnybe került, Denisa Krizova használta ki, hogy a védők nem tudtak felszabadítani. Az 58. perc végén Huszák Alexandra kerülte meg a kaput, és húzta be a rövid sarokba a pakkot, így sikerült szépíteni.

A női jégkorong 1998 óta szerepel az olimpia műsorán, a magyarok – akik idén először játszhattak világbajnokságon az elitben, és végeztek a kilencedik helyen – sohasem jutottak el játékokra, de most voltak hozzá a legközelebb, egyetlen győzelemre.

Magabiztos sikerének köszönhetően a chomutovi tornagyőztes cseh válogatott vehet részt a februári pekingi téli olimpián. A magyar női válogatott eddig soha sem jutott ki ötkarikás játékokra, a férfiak pedig csupán háromszor (1928: 11. hely, 1936: 7. hely, 1964: 16. hely).

Eredmény, 3. forduló:

Csehország – Magyarország 5–1 (3-0, 1–0, 1–1)

gól: Hymlarova (2.), Serdar (13.), Pribylova (15.), Kolowratova (28.), Krizova (56.), illetve Huszák (58.)

(Borítókép: https://www.facebook.com/magyarjegkorong)

Rovatok