Index Vakbarát Hírportál

Wayne Gretzkyt is lehagyta a kanadai szupertini

2021. december 29., szerda 16:57

A 16 éves Connor Bedard négy góljának is köszönhetően a kanadai válogatott 11–2-re kiütötte Ausztriát az U20-as jégkorong-világbajnokságon. A szupertehetség ezzel megelőzte Wayne Gretzkyt.

Noha a Nemzetközi Jégkorong-szövetség (IIHF) minden januári tornát törölt, az U20-as vb-t (egy ideig) meghagyta. A viadalt mindig komoly érdeklődés övezi, hiszen a világ legjobb fiataljai lépnek jégre egymás oldalán vagy egymás ellen.

A hazai válogatottba beválogatták a 16 éves Connor Bedardot, ami hatalmas szó, hiszen eddig csak Wayne Gretzky, Eric Lindros, Jason Spezza, Jay Bouwmeester, Sidney Crosby és Connor McDavid vehetett részt kanadaiként az U20-as vb-n ennyi idősen.

Bedard a 2023-as NHL-es amatőr játékosbörzén szinte biztosan elsőként vagy másodikként lesz kiválasztva (a 17 éves orosz Matvej Micskov lehet a nagy ellenfele, aki két góllal debütált a tornán Svédország ellen), a szakemberek szerint McDavid óta ő a legtehetségesebb hokis, aki született.

A kanadaiak első találkozóján, Csehország ellen már volt egy gólpassza, az osztrákok elleni kiütésből (11–2) pedig négy góllal vette ki a részét. Legutóbb Gretzky volt az, aki 16 évesen mesterhármast ütött az U20-as vb-n, Bedard viszont ezzel a teljesítménnyel őt is lehagyta. A harmadik gólja különösen szépre sikerült.

Ő lett a hatodik olyan kanadai, akinek összejött a mesternégyes a junior-vb-n.

Az amerikai válogatott viszont 1–0-ra kikapott Svájctól, igaz, játék nélkül. A címvédőnél ugyanis ketten is megfertőződtek koronavírussal, ezért fel kellett adni a találkozót, ma pedig ugyanez történt meg a csehekkel, akik a finnek ellen nem tudtak kiállni, valamint az oroszokkal, akik ellen a szlovákok győztek ily módon.

FRISSÍTÉS: Az IIHF hivatalosan is bejelentette, hogy a túl sok pozitív teszt miatt törlésre került a világbajnokság.

Rovatok