Index Vakbarát Hírportál

Már koalíciós vitát váltott ki Romániában a székely himnusz éneklése

2022. május 10., kedd 14:45

Romániában koalíciós vitát váltott ki, hogy a ljubljanai divízió I/A jégkorong-világbajnokságon, a magyar és a román válogatott vasárnapi mérkőzése után a román válogatott székelyföldi tagjai a magyar válogatott tagjaival és a magyar szurkolókkal együtt elénekelték a székely himnuszt.

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke az ukrajnai háború összefüggésében tűrhetetlen provokációnak nevezte a himnuszéneklést. Kijelentette: biztos benne, hogy a koalícióban megtárgyalják az ügyet.

Ezek olyan túlzások, amelyeknek nincsen helyük Románia területén harminc év demokrácia után. Mindenkinek meg kell értenie, hogy Románia és Európa egy másik szakaszba lépett. A háború összefüggésében tűrhetetlennek tűnik ilyen provokációt elkövetni

– jelentette ki Ciolacu, aki a képviselőház elnöki tisztségét is betölti. Hozzátette: ő és társai mindig megadták a tiszteletet az RMDSZ-nek és a kisebbségeknek, az efféle megnyilvánulások azonban nem a megfelelő irányba viszik a dolgokat.

Adrian Cozma, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik alelnöke azt kérte Nicolae Ciuca miniszterelnöktől, váltsa le tisztségéből Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert, aki – a román sajtó közlése szerint – a nézőtér magyar szektorában nézte a mérkőzést. Tánczos – aki korábban a Román Jégkorongszövetséget is vezette – a közösségi médiában tisztázta, hogy más román szurkolók is a magyar lelátóról nézték a meccset, tőle pár méterre egy román család a román válogatott mezét viselte, ő maga pedig a román válogatott legtöbb tagját adó csíkszeredai klub mezében nézte a találkozót.

Cozma a közösségi oldalán közölt bejegyzésében minősíthetetlen gesztusnak ítélte a székely himnusz eléneklését. Szerinte ezzel megalázták Romániát, és Tánczos Barna a jelenlétével biztosította ezt.

Románia jelképei szentek minden román számára, bármilyen nemzetiségű legyen is. Aki nem tiszteli a haza szimbólumait, nem lehet tagja Románia kormányának

– jelentette ki a politikus.

Az elítélő nyilatkozatok sorát Sorin Grindeanu szociáldemokrata párti szállításügyi miniszter indította el még hétfőn, aki gyalázatosnak nevezte a történteket. 

Azt kérte a szakszövetségtől és Novák Eduárd sportminisztertől, hogy büntesse meg a játékosokat.

„Aki nem tiszteli Romániát, nincs mit keressen piros-sárga-kék mezben!” – írta a miniszter a közösségi médiában közzétett bejegyzésében.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a közösségi oldalán közzétett keddi bejegyzésében Grindeanu nyilatkozatára reagált. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke büszkeségének adott hangot, amiért a román jégkorong-válogatott kijutott a világbajnokságra, és a csapat kilencven százalékát székelyföldi játékosok alkotják.

Nekünk most köszönetet kell mondani, és nem kell senkit megbüntetni minden alap nélkül

– jelentette ki a miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltő politikus. 

„Semmilyen alapja nincs annak a kérésnek, hogy a székely himnusz elénekléséért a sportminiszter megbüntesse a székely játékosokat. Szolidárisak vagyunk azokkal, akiket méltánytalanul támadnak. A büntetést kezdeményező szállításügyi minisztert vajon felelősségre lehet vonni azért, hogy a vonaton a kalauz és az utas mit dalolászik?” – fogalmazott Kelemen Hunor.

Hasonló szellemben reagált a képviselőházban Csoma Botond, az RMDSZ frakcióvezetője. Kifejtette: a székely himnusz olyan értéke Románia magyar kisebbségének, amely nem irányul sem a román közösség, sem Románia ellen.

Fontos, hogy megértsük (…) az országban sokféle regionális identitás van – így a székely is –, és ez csak erősebbé tesz bennünket közösségként, országként

– hangsúlyozta Csoma Botond.

A vasárnapi magyar–román jégkorongmérkőzés a magyar válogatott 4–2-es győzelmével végződött, és nemcsak a román, hanem a magyar válogatott soraiban is voltak székelyföldi játékosok. A mérkőzésnek nem volt igazi tétje, hiszen az már korábban eldőlt, hogy a román csapat az utolsó, ötödik helyen zár, és kiesik a divízió I/B-be, míg a magyar csapat második lett, és jövőre a világelitben szerepel.

(Borítókép: Vörös Dávid / MJSZ)

Rovatok