Index Vakbarát Hírportál

Kijelölték a tamperei vb-re utazó magyar keretet

2023. május 10., szerda 10:16

Kevin Constantine, a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya kijelölte a pénteken kezdődő A csoportos világbajnokságra utazó 25 fős keretét, amelybe az utolsó szűkítést követően Falus Ádám és Vértes Nátán nem került be.

A magyar szövetség honlapján kiemelte: a csapat szerdán utazik el, és csütörtökön, illetve pénteken edz a helyszínen. Bár a vb pénteken a Finnország–Egyesült Államok- és a SzlovákiaCsehország-mérkőzéssel veszi kezdetét 15.20 órától, a magyarok első mérkőzésüket csak szombaton, Dánia ellen játsszák Finnországban, szintén ugyanabban az idősávban.

Érdekesség, hogy a magyarok a kanadai együttessel egy repülőgépen szállnak fel Budapestről, és első útjuk Rigába vezet, ahol a tengerentúliak kiszállnak, míg a magyarok továbbmennek Tampere irányába. A kanadai gárda szombat óta Budapesten készült, és kedden felkészülési találkozón közel 15 ezer néző 5–2-re legyőzte a magyarokat az MVM Dome-ban.

A mérkőzés végén a két csapat nemcsak közös fotóra állt össze a pálya közepén, hanem

azt követően a vendégek beálltak a hazaiak sorfala mellé, amikor utóbbiak felsorakoztak a tábor előtt, hogy meghallgassák és a nézőkkel együtt elénekeljék a magyar Himnuszt.

Ez az utójáték és a szurkolók szeretete még a profi kanadaiakra is hatással volt, a meccs után érezhetően nehezen hagyták el a játékteret, amelyen ők is át akarták élni azt az élményt, ami a magyar hokiválogatottnak állandóra kijár.

A világbajnokságon a magyarok a tamperei, a kanadaiak a rigai nyolcasban szerepelnek. (A magyarok programját lásd lent.) A csoportok utolsó helyezettje kiesik a divízió 1/A-ba, az első négy pedig negyeddöntőt játszhat.

Az erőviszonyok alapján a magyarok az osztrák és a francia együttessel küzdhetnek a bennmaradásért, de jó játékkal, bravúrral és némi szerencsével a dánok és a németek ellen is meglepetést, értsd legalább egy pontot szerezhetnek. A házigazda és címvédő finnek, továbbá a svédek és az amerikaiak ellen a tisztes helytállás lehet csupán a reális célkitűzés.

A MAGYAR VÁLOGATOTT VB-KERETE:

A magyar válogatott vb-programja:
Május 13. (szombat), 15.20: Magyarország–Dánia
Május 14. (vasárnap), 11.20: Egyesült Államok–Magyarország
Május 16. (kedd), 19.20: Franciaország–Magyarország
Május 18. (csütörtök), 15.20: Magyarország–Svédország
Május 19. (péntek), 15.20: Magyarország–Finnország
Május 21. (vasárnap), 15.20: Németország–Magyarország
Május 22. (hétfő), 19.20: Ausztria–Magyarország

A rigai csoportban szerepelnek:
Kanada, Csehország, Svájc, Szlovákia, Lettország, Norvégia, Kazahsztán, Szlovénia

A magyar válogatott mérkőzései a tavalyi vb-szereplés óta:

2022-es meccsek:
nov. 10. Magyarország–Japán 3–2 – hosszabbítás után
nov. 12. Franciaország–Magyarország 2–1 – hosszabbítás után
nov. 13. Ukrajna–Magyarország 2–1
dec. 15. Ausztria–Magyarország 2–0
dec. 16. Magyarország–Ausztria 2–1
2023-as meccsek:
febr. 9. Magyarország–Koreai Köztársaság 4–1
febr. 10. Olaszország–Magyarország 3–0
febr. 11. Szlovénia–Magyarország 2–1 – szétlövés után
ápr. 5. Ukrajna–Magyarország 1–0 – szétlövés után
ápr. 6. Ukrajna–Magyarország 4–1
ápr. 14. Magyarország–Japán 5–2
ápr. 15. Japán–Magyarország 3–0
ápr. 20. Lengyelország–Magyarország 4–2
ápr. 21. Lengyelország–Magyarország 3–2
ápr. 25. Nagy-Britannia–Magyarország 7–4
ápr. 26. Nagy-Britannia–Magyarország 3–2
máj. 3. Szlovénia–Magyarország 4–0
máj. 4. Szlovénia–Magyarország 4–2
máj. 9. KanadaMagyarország 52

Ön szerint hogyan teljesít majd a magyar válogatott az A csoportos férfi jégkorong-világbajnokságon?

  • 2763
    Kiesünk...
  • 978
    Bentmaradunk!

Vb-felvezető

Az idei különleges év a sportág hazai történelmében, ugyanis először fordul elő, hogy a férfi- és a női válogatott ugyanabban a szezonban az elitmezőnyben szerepel. A nők április első felében a kanadai Bramptonban léptek jégre, és egy győzelemmel (–Franciaország 4–2), valamint három vereséggel (–Svédország 2–6, –Finnország 0–5, –Németország 1–2) utolsó előtti helyen végeztek, és kiestek.

Korábban a Kovács Csaba, Vas János kettőssel nosztalgiáztunk a magyar férfiválogatott újkori vb-szerepléseiről, amelyeken ők aktív részt vállaltak a csapat teljesítményéből, és összesen több mint 340 válogatott fellépés tapasztalatára építve elemeztük segítségükkel a mostani esélyeket. 

Az A csoportos vb állandó „otthona” a Sport Televízió, amelynél minden eddiginél nagyszabásúbb tartalommal, valamint kellő optimizmussal készülnek a tornára. Erről, valamint a magyar válogatottal kapcsolatos korábbi vb-emlékeikről a Sport Televízió főszerkesztőjével és szerkesztőjével, Máté Pállal és Gallai Lászlóval beszélgettünk.

A múlt hét elején a sajtónyilvános edzésen a szövetségi kapitány mellett az együttes rutinos alapemberei, a csapatkapitány Nagy GergőSofron István, valamint Sebők Balázs nyilatkoztak az Indexnek, utóbbi az elmúlt két szezont éppen Tamperében töltötte, ahol a magyarok vb-meccseiket játsszák.

Hétfőn Kanadát is meglátogattuk az MVM Dome-ban, a csapatból több Stanley-kupa-győztes játékost és edzőt is szóra bírtunk.

Rovatok