Index Vakbarát Hírportál

A magyar szövetség szeretné megrendezni az olimpiai selejtezőt

2023. május 26., péntek 14:07

Szeretné megrendezni februárban a férfi olimpiai selejtezőt a Magyar Jégkorong Szövetség.

A válogatott – amely a 15. helyen végzett, és így búcsúzott a most zajló tamperei–rigai világbajnokságon – a világranglistás helyezése alapján már az ötkarikás kvalifikáció első körében érdekelt, ugyanakkor ott az érintettek között a legelőkelőbb helyen jegyzik, ezért házigazda lehet. A négycsapatos torna győztese jut a második körbe, és onnan lehet majd kijutni a 2026-os milánói olimpiára.

A nemzetközi szövetség (IIHF) pénteki, tamperei közgyűlésén részt vevő Sipos Levente, az MJSZ főtitkára az MTI érdeklődésére elmondta:

amennyiben valóban a magyar válogatott lesz a selejtezős csoportjában a legelőkelőbb helyen kiemelt, és ezáltal automatikusan rendező lehet, úgy meg kívánják rendezni februárban a négyes tornát.

Egyelőre Japán és Litvánia számít ellenfélnek. Sipos Levente hozzátette: a megszokott és ismert helyszínek mellett logikusnak tűnhet a székesfehérvári Alba Aréna, amely a tervek szerint év végére készül el, és hatezer néző befogadására lesz alkalmas.

A női ötkarikás selejtezőkről egyelőre nincs döntés, mert a divízió I/A-s tornát csak augusztusban rendezik a kínai Sencsenben. Amennyiben a kínai válogatott nem jut fel az élvonalba, akkor a 2024-es divízió I/A vb-nek is Kína ad otthont, és oda kell utaznia az élvonaltól idén búcsúzott magyar női válogatottnak. Kínai feljutás esetén még nincs kijelölt helyszíne a divízió I/A-nak.

A női csapat ugyanakkor világranglistás helye alapján csak az olimpiai selejtező utolsó körében lesz érdekelt, 2025-ben.

A férfi U20-as magyar válogatott idén december 10–16. között Budapesten játszhat a divízió I/A-s tornán.

Az korábban eldőlt, hogy a férfi felnőttválogatott 2024. április 28. és május 4. között a bolzanói divízió I/A vb-n lép jégre a házigazda olaszok, az élvonaltól szintén most búcsúzott szlovénok, valamint a dél-koreai, a japán és a román együttes ellen.

A torna időpontjának ismeretében az MJSZ tárgyalásokat folytat a kanadai szövetséggel, amellyel kétéves megállapodás van érvényben májusi budapesti edzőtáborra és egymás közötti felkészülési mérkőzések lejátszására.

A 2027-es elit vb helyszínének szavazásán a németek 102:34-es legyőzték a kazahokat, így a négy év múlva esedékes tornának Mannheim és Düsseldorf lesz a házigazdája. A 2024-es vb-nek Prága és Ostrava, a 2025-ösnek Stockholm és a dániai Herning, a 2026-osnak pedig Zürich és Fribourg ad otthont.

Rovatok